h i r d e t é s

Levéllel vág vissza Karácsony Gergely Müller Cecíliának

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Levéllel vág vissza Karácsony Gergely Müller Cecíliának

2020. április 20. - 19:11

 

Az országos tiszti főorvos szerint egy hétig nem volt orvos a Pesti úti idősek otthonában. A főpolgármester egy dokumentummal cáfolná a „politikai rágalmakat”.

Karácsony Gergely - Forrás: szeged.hu

„Hazugságokra tényekkel, politikai rágalmakra dokumentumokkal válaszolunk – már megint. A járvány elleni védekezés szempontjából meglehetősen aggasztó, hogy a tisztifőorvos asszonyt is politikai szerepbe kényszerítik” - írja Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely. 

Az ügy előzménye, hogy az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília azt mondta, a kapott dokumentumok alapján egy hétig bizonyítottan nem volt jelen orvos a Pesti úti idősotthonban, ahol a jelenlegi állapot szerint 223 a koronavírus-fertőzöttek száma, 19 dolgozó érintett, és 23 fő hunyt el a vírus következtében.  

Karácsony viszont egy levéllel bizonyítaná, hogy az idősotthonnal szerződésben álló háziorvos azon a napon éppen az otthon lakóit és ellátottjait tesztelte pont a Pesti úton, amikor Müller szerint éppen ott sem tartózkodott.

A főpolgármester leveléből újabb oldaláról ismerhetjük meg a járványgóccá váló otthon történetét: 

mivel Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter eltiltotta 65 év feletti orvosokat a betegellátástól, az idősotthont is ellátó cégnek csupán egy 65 év alatti munkatársa maradt – ő kellett ellássa az otthon több száz lakóját.

Karácsony Gergely mellékelte idősotthont vezető, Skultéti József főjegyzőnek küldött levelét is. Skultéti ebben szinte napi bontásban mutatja meg, hogy április 30. április 12. között milyen feladatokat látott el a megbízott orvos.

Bár a doktor összesen egy kétnapos hétvégi ügyeletet tartott, április 7-én pedig Skultéti felszólította, hogy többet legyen személyesen jelen az intézményben, egy hét kimaradás nem szerepel a leírásban.

Az viszont kiderül belőle, hogy az Országos Mentőszolgálat április 8-án az orvostól is mintát vett, a kenet azonban később használhatatlannak bizonyult. Erről a hibáról csak április 17-én tájékoztatták az idősotthont; közben, április 12-én a idősotthon orvosán is megjelentek a betegség tünetei, ezért a Főpolgármesteri Hivatal közben járásával április 13-án új orvost kellett szerződtessenek a Pesti úton. 

Karácsony Gergely nem az első alkalommal hoz nyilvánosságra levelezéseket, cáfolva kormány vagy a kormánypárti sajtó  támadásait: egy ilyen levélváltásból derült ki, hogy a főváros heteken át hiába kérlelte az Orbán-kabinetet, hogy a kórházakból csak negatív teszteredménnyel küldjenek vissza lakókat az idősotthonokba. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s