h i r d e t é s

Lopás, ha a háza előtt termő gyümölcsöt leszedi

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Lopás, ha a háza előtt termő gyümölcsöt leszedi

2022. szeptember 21. - 08:23

Hiába ültetjük mi a fát, egyáltalán nem biztos, hogy a rajta termő szilvából is mi főzünk majd lekvárt. Az ingatlanunk előtti zöld területtel és járdával kapcsolatban jó néhány kötelességünk van, jogunk azonban hivatalosan szinte semmi.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

Kötelességek, jogok nélkül

Azzal kapcsolatban, hogy milyen feladataink vannak a házunk előtti járda, zöld sáv karbantartásával, általában az adott önkormányzat rendelete az irányadó.

„Főszabályként elmondhatjuk, hogy az ingatlan-nyilvántartás szerinti belterületi földrészletet – például az ingatlan előtti járdát vagy a járda és az úttest közötti zöld szakaszt – az adott közterülettel határos ingatlan tulajdonosa köteles karbantartani – magyarázza dr. Izsák Orsolya ügyvéd. – Mindezt úgy, hogy maga a terület az önkormányzat tulajdonában van.”

Társasház, üzlet

Az egyértelműnek tűnik, hogy egy család tulajdonában lévő ház előtt az ő felelősségük, hogy a járdát, illetve a járda melletti zöld sávot karbantartsák. De mi a helyzet a társasházakkal?

„Ebben az esetben a társasházé a felelősség, de természetesen megbízhatnak gondnokot, kertészt – mondja dr. Izsák Orsolya. – Speciá­lis a helyzet, ha a ház aljában valamilyen üzlet, vendéglátóipari egység működik. Ilyenkor a járda, a zöld terület gondozásának feladata a bolt üzemeltetőjéé, nem a társasházé.”

Egyre többször látni arra is példát, hogy a társasház előtti földes részt virággal ültetik be a lakók. „Mivel ez beletartozhat az állagmegóvás, karbantartás kategóriájába, amely ráadásul szebbé is teszi a ház környezetét, ez ellen nem emelhet szót az önkormányzat. Ha azonban paradicsom- vagy paprikatövekkel ülteti tele, annak termésére már igényt tarthatna, hiszen a haszon a tulajdonosé, azaz az önkormányzaté.”

 

Mivel a járda közterület, ezért nem lehet lezárni, akadályokat felállítani rajta. A köveket, gumiabroncsokat, kis kerítéseket elhelyező lakók egyes önkormányzatoknál ezzel a közösségi együttélés súlyos megsértését, azaz szabálysértést követnek el, amiért akár 500 ezer forintos pénzbírságot is kiszabhatnak.

Hull a szilva a fáról…

A kertvárosokban gyakran előfordul, hogy a tulajdonos a ház elé gyümölcsfát ültet. Meglepő, de szakértőnk szerint a termés nem őt illeti meg.

„Gyakori a felháborodás, ha a házunk előtti fa termését idegenek megdézsmálják. Ebben az esetben azonban semmivel több jogunk nincsen, mint aki az éj leple alatt szüretelt. A fa ugyanis közterületen, azaz az önkormányzat területén áll, ezért annak haszna – a gyümölcs – a hivatal tulajdona. Így, ha minden évben le szoktuk szedni a termést, valójában lopunk. A megfelelő eljárás ilyenkor az lenne, ha a helyi önkormányzat vagyonkezelő osztályától kérnénk írásban engedélyt, hogy gondoskodjon a termés szüreteléséről, ellenkező esetben az állagmegóvás miatt mi magunk tennénk ezt meg.”

A fa termése hivatalosan akkor is az önkormányzat tulajdona, ha mi magunk ültettük a növényt.

És ha kivágnám?

A közterületen lévő fát – még akkor is, ha mi magunk ültettük – csak az önkormányzat engedélyével vághatjuk ki. Ebben az esetben a polgármesteri hivatal munkatársa helyszíni szemlén ellenőrzi, hogy a fát valóban ki kell-e vágni. Csak az engedély birtokában lehet a fűrészt munkára fogni.

Felelősséggel tartozunk

A házunk előtti közterülettel kapcsolatban még jó néhány kötelességünk van. Ezek közül néhány:

  • síkosságmentesítés,
  • a kutyaürülék eltávolítása,
  • a gyomnövények nyírása,
  • a bokrok, fák metszése.

Többek között azzal kapcsolatban is nekünk kell intézkednünk, ha a házunk előtti fa korhadni kezd. Ha ugyanis egy szél kidönti, és emiatt kár keletkezik, vagy személyi sérülés, azért minket terhel a felelősség. (Meglepetés)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s