h i r d e t é s

Lovász László MTA-elnököt lejáratócikkel támadja a kormánymédia

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Lovász László MTA-elnököt lejáratócikkel támadja a kormánymédia

2019. június 23. - 07:07

 

Lovász László, az MTA elnöke a múlt héten találkozott román tudóstársával, Ioan-Aurel Popőal, a Román Akadémia (RA) elnökével.

Lovász László és Ion Aurel Pop - Forrás: transindex.ro

Lejáratócikkel reagált a kormánymédia, mert a Román Akadémia elnöke olyan dolgokról is beszélt, amely ellentétes a kormánypropagandával. - írja a Mérce

"Magyargyűlölőnek hálálkodott Lovász"


Forrás: Mérce.hu

A cikkek – illetve tartalmát tekintve valójában egy, számos platformon megjelent cikkről van szó – hangsúlyosan kiemelik, hogy az MTA elnöke személyesen mondott köszönetet Popnak azért, hogy szolidaritását fejezte ki a kutatóhálózata kiszervezése előtt álló MTA-val.

Ezzel úgy állítják be Lovász erdélyi látogatását, mintha annak az lett volna kizárólagos célja, hogy megköszönje, amiért az RA elnöke kiállt a magyar kormánnyal szemben.

"Ténylegesen az akadémiai kutatóhálózatok átalakításáról van szó, Lovász Lászlóék továbbra is ellenállnak a kormány terveinek, ez ügyben támogatja őket a román akadémia."

Mint az a Kolozsvári Akadémiai Bizottság beszámolójából kiderül, tudomást szerezve Lovász László hivatalos kolozsvári látogatásáról, Pop június 14-én késő délutánra egy beszélgetésre hívta meg az MTA elnökét, aki a június 14-i sűrű program dacára elfogadta a meghívást, és találkozott a román akadémikussal a  Babeș–Bolyai Tudományegyetem(BBTE) rektori hivatalában.

A BBTE beszámolója szerint a két intézményvezető találkozóján a két akadémia közötti együttműködésről, a meglévő megállapodások pozitív aspektusairól volt szó, illetve szó esett a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) és magyar akadémia kapcsolatáról. Mindemellett pedig Lovász megköszönte a román akadémiának, hogy kiállt a kutatóhálózata átstrukturálása miatt nehéz helyzetbe került MTA mellet.

"A KAB kéri a felelősen gondolkodó sajtóorgánumokat, hogy ezt a találkozót ne használják fel hangulatkeltésre a román és magyar tudományosság között, sem más önző politikai célokra. Tiszteljék meg közérdekű munkánkat azzal, hogy ha tájékoztatnak erről az eseményről, akkor azt objektíven, a tények birtokában teszik."

 

h i r d e t é s