h i r d e t é s

Ma is bármikor leszakadhat az ég, a perzselő hőség elkerül minket

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ma is bármikor leszakadhat az ég, a perzselő hőség elkerül minket

2019. július 08. - 06:06

 

Hétfőn délelőtt változóan felhős lesz az ég, néhol egy-egy zápor is kialakulhat. - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Varga György

Délután a napsütés mellett többször megnövekszik a gomolyfelhőzet, ezekből záporok is kialakulhatnak. A nyugati szél élénk lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 25 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Hétfőn az átvonult hidegfront mögött már  frontmentes nyári idő várható, rekkenő hőség nélkül. A terhelés azonban nem szűnik meg, tovább tart a hűvösebb levegő beáramlása, és a változékonyság is növekszik! - írja a meteoklinika.hu

Hétfőn nem érkezik front a térségbe, és az egy napja átvonult hidegfront sem vált már ki markáns panaszokat az arra érzékenyeknél, így átmenetileg megpihenhet a szervezetünk. A délutáni hőmérsékletek a kellemes tartományban alakulnak, az éjszakai felfrissüléseknek köszönhetően már mentesülünk az extrém hőterheléstől. Reggel tanácsos jól átszellőztetni a lakást, lehűteni a belső tereket, ezzel is felkészülhetünk az esetlegesen következő melegebb napokra. Az immunrendszer erősítése elengedhetetlen a nyári időszakban is, ezt friss idénygyümölcsökkel tehetjük meg a legjobb módon. A vérnyomás-ingadozás gyakori lehet ezen a napon: nagy a változékonyság, és estére ez még fokozódik is, így a terhelésektől továbbra sem szabadulunk meg. Ráadásul a következő napokban sem lesz igénybevételektől mentes az élettani helyzet.

A hőség idején jellemzőek voltak az alvászavarok, de a hidegfront mögött most többen tapasztalhatják, hogy mélyebb, pihentetőbb az éjszakai alvásuk, a felgyülemlett alváshiányt is le lehet vezetni. Az élénk szél egyeseknél nyugtalanságot okozhat, de inkább hűsítőnek érezzük a nagyon meleg napokat követően. A nap elején ízületi fájdalmak jelentkezhetnek, ezeket kímélő tornával mérsékelheti: egy könnyű tehermentes átmozgatás is megfelelő ilyenkor.

A napos tájakon a déli órákban erős UV-sugárzás érheti a bőrt, elengedhetetlen a megfelelő védekezés. Legalább 30-es, az érzékenyebb bőr esetén 40-es faktorszámú fényvédőket alkalmazzon. A pollenterhelés kissé ismét erősödik.

A közlekedésben gyakran zavaró lehet a vakító napsütés, de markáns hatás többnyire nem érvényesül.

Vezető tünetek a mai napon: keringési panaszok, vérnyomás-ingadozás. A fent említett gyógymódok csupán tájékoztató jellegűek, különösen, ha még az sem tisztázott, hogy esetünkben milyen időjárási folyamatok okozzák a kellemetlen, nem egyszer súlyos vagy veszélyes következményekkel járó panaszainkat. Ilyen esetben javasoljuk, hogy forduljanak meteogyógyászhoz. Valódi megoldást csak egy meteogyógyászati kivizsgálás adhat, ami alapján ma már hatékony terápiák is rendelkezésre állnak.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s