h i r d e t é s

Ma kezdődik Hernádi horvátországi pere

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ma kezdődik Hernádi horvátországi pere

2015. február 13. - 13:57
0 komment

 

Az ügyészi vádirat ismertetésével a mai napon elkezdődik a Mol elnök-vezérigazgató Hernádi Zsolt büntetőpere a zágrábi bíróságon.

A horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) 2013-ban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen, mert az USKOK szerint a Mol vezetője 2008-2009-ben tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogát.

A Mol Nyrt. és Hernádi Zsolt visszautasította a vádakat leszögezve, hogy soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat. Hernádi ellen az USKOK 2012 decemberében megszüntette a nyomozást, de miután Horvátország csatlakozott az Európai Unióhoz, újraindította. Ezek után elrendelte a horvát ügyészség, hogy Hernádit vegyék vizsgálati fogságba, de ezt Magyarország megtagadta. A Mol Nyrt. vezetőjét horvát ügyvédje, Goran Mikulicic képviseli a tárgyalásokon. A magyarországi Fővárosi Törvényszék a horváthoz hasonló ügyben korábban megszüntette az eljárást Hernádi Zsolt ellen, azonban a horvát illetékesek úgy döntöttek, a december elején hozott magyar bírói döntés nem befolyásolja a Mol elnöke elleni horvátországi eljárást, így az folytatódhat.

 

MTI / nepszava.hu (Címlap: Hernádi pere Magyarországon 2014.05.26-án. Fotó: Vajda József/Népszava)


 

h i r d e t é s