h i r d e t é s

Ma lenne 60 éves Ayrton Senna

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ma lenne 60 éves Ayrton Senna

2020. március 21. - 16:46

 

Minden idők egyik legkiválóbb Forma-1-es pilótáját Brazíliában a mai napig hősként tisztelik.

Ayrton Senna - Forrás: tagheuer.com

Ma ünnepelné hatvanadik születésnapját Ayrton Senna, a Forma-1 legendás háromszoros világbajnoka. Az 1994-ben halálos balesetet szenvedett brazil pilóta öröksége nem csupán a pályán elért eredményeiből áll, hiszen élete során rengeteget tett hazájáért.

1960. március 21-én született minden idők egyik legkiválóbb Forma-1-es pilótája. Senna gokarttal kezdte versenyzői pályafutását, majd 1983-ban megnyerte a brit Formula–3-as bajnokságot. A következő évben a Toleman csapattal debütált a Formula–1-ben, majd 1985-ben a Lotus csapathoz szerződött, ahol három év alatt hat futamgyőzelmet szerzett. 1988-ban a korszak egyik legjobb versenyzőjének, Alain Prostnak lett a csapattársa a McLarennél, Senna pedig hosszú és heves küzdelem árán megnyerte a világbajnokságot, amely eredményt 1990-ben és 1991-ben sikerült megismételnie. Későbbi McLarenes idényeiben Senna futamokat nyert, és bár 1993-ban az egyéni világbajnokság esélyese volt, de végül másodikként végzett Prost mögött, annak ellenére, hogy abban az időben már a Williams csapat dominált a sportágban.

Az 1994-es évadra ő is a brit istálló versenyzője lett, de a szezon harmadik futamán, a San Marinó-i nagydíjon halálos balesetet szenvedett.


Fotó: Anton Want/Allsport

Sennát több ízben is a legjobb és a legnagyobb hatású Formula–1-es versenyzőnek választották különböző motorsporttal kapcsolatos felméréseken. Ismert volt az időmérő edzéseken nyújtott kiemelkedő teljesítményeiről, hiszen 162 futama során 65 pole-pozíciót szerzett. Edzéselsőségeinek rekordját csak Michael Schumacher tudta megdönteni tizenkét évvel később, Lewis Hamilton pedig a 2017-es évadban szerezte meg 69. pole-ját, amivel mindkettejük eredményét túlszárnyalta. Senna hat győzelmet aratott Monte Carlóban, de a mai napig rekordnak számít az e pályán szerzett 1989 és 1993 közötti egymás utáni öt futamgyőzelme is. 2000-ben ünnepélyes keretek között bekerült a Nemzetközi Motorsportok Hírességeinek Csarnokába. Elszántságával sok versenyen kitűnt a mezőnyből.

Háromnapos nemzeti gyász

A háromszoros Formula–1-es világbajnok Ayrton Senna 1994. május 1-jén az Autodromo Enzo e Dino Ferrari versenypályán szenvedett halálos kimenetelű balesetet, miután versenyautójával a betonfalnak ütközött. A San Marinó-i nagydíj hatodik körben a versenyt vezető Senna a Tamburello-kanyart nem tudta bevenni. A baleset után egy pillanatra látni lehetett, ahogyan a sárga sisak félrebillen. Sokan fellélegeztek, hogy a brazil pilóta még él, azonban többet már nem mozdult. Voltak, akik már ekkor a legrosszabbra számítottak, és ez csak fokozódott, amikor elszállítása után vérnyomok voltak a kavicságyon. Senna halálát nem az ütközés, hanem a jobb szemébe fúródó, a kerékkel együtt leszakadt felfüggesztés-rúd okozta, megtalálva a sisak és a rostély közötti néhány milliméteres rést. A versenyt hosszú időre megszakították, a pilótát helikopterrel szállították a bolognai kórházba. Hivatalosan 18 óra 40 perckor halt meg. Az előző napi időmérő edzésen az osztrák Roland Ratzenberger szintén halálos baleset áldozatává vált. 

Halála miatt a brazil kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, temetésén sok autóversenyző jelent meg, köztük Alain Prost, Damon Hill és Emerson Fittipaldi is. A Sao Paulói Morumbi temetőben helyezték örök nyugalomra. (szabolcsihir.hu)


 

h i r d e t é s