h i r d e t é s

Ma sem lesz kánikula

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ma sem lesz kánikula

2018. július 09. - 06:23

 

Hétfőn a nyári hőmérsékletek mellett délután elszórtan zápor, zivatar alakulhat ki. A folytatásban is marad a meleg nyár, kánikula egyelőre nem várható. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a napsütést főleg délkeleten, keleten zavarják felhők, és ott elszórtan eső, zápor várható.

Délután a napsütés mellett gomolyfelhők növekednek, elszórtan lehet zápor, zivatar. Megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati szél.

A hőmérséklet csúcsértéke 25, 29 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Hétfőn nem érvényesül markáns fronthatás térségünkben, ha azonban a melegedésre fokozottan érzékenyek körébe tartozik, akkor akár migrént, fejfájást is tapasztalhat. - írja a meteoklinika.hu

Ebben az esetben a nap folyamán érdemes meginnia egy-két csésze jázminos zöldteát, lehetőleg a délelőtti órákban. Kerülje a csokoládé fogyasztását, illetve az alkohol is ronthat az állapotán. Emellett akár alvászavar, napközbeni fáradékonyság és koncentrálási problémák is ronthatják a munkavégző-képességét. A napsütés azonban pozitívan hat a teljesítőképességre, ellensúlyozza a panaszokat.

Helyenként hűvös lesz a hajnal, ezeken a területeken pedig a kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élőknek felerősödhetnek a panaszaik. Reggel érdemes könnyedén, tehermentesen átmozgatni a sajgó testrészeket, valamint csalánlevél főzetéből készült borogatást is alkalmazhat a fájó végtagokra. Napközben aztán gyorsan szűnnek a tünetek, gyors melegedés várható. Ezzel együtt viszont a vérnyomás- és keringési panaszok fokozódhatnak kissé, ezért amennyiben érintett, akkor ebben az időszakban lehetőleg próbálja kerülni a nagyobb megerőltetéseket. Délutánra várhatóan jelentősen javul majd a helyzet.

Az allergiahelyzet kissé romlik, a csalánfélék, és helyenként még a pázsitfűfélék okozhatják a legtöbb panaszt, ezért amennyiben ezekre allergiás, akkor orrfolyást, tüsszögést tapasztalhat, illetve a szeme is viszkethet, könnyezhet. Az említett növényekre allergiásoknak javasolt kerülni a gazos, elhanyagolt területeket, illetve a mezőket, réteket is.

Az idő kedvező a nyaralók számára, a körülmények kedveznek a szabadtéri programoknak, városi sétáknak, aktív pihenésnek. Az UV-sugárzás azonban a tiszta időben általában erős, sokfelé pedig nagyon erős lesz, akár 15 perc alatt is le lehet égni. Érzékeny bőrűként legalább 30-as faktorszámú naptejet használjon még akkor is, ha nem kifejezetten napozik, hanem csak hosszabb időt tölt a szabadban. A déli órákban mindenkinek ajánlott védekezni a káros sugarak ellen, azonban immunerősítés céljából az okos levegőzés javasolt.

A közlekedés során veszélyes időjárási jelenség általában nem várható, azonban a napsütés időnként zavaró lehet, ezért célszerű egy napszemüveget bekészíteni a vezetéshez. A jó időt sok biciklis használja ki, számítani lehet arra, hogy megnövekszik a számuk az utakon, fokozott körültekintés javasolt!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s