h i r d e t é s

Ma tetőzik a meleg!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ma tetőzik a meleg!

2018. március 12. - 06:23

 

Hétfőn tovább erősödik a szél, tetőzik a meleg, majd este front érkezik. - írja az Időjárás.hu

Kissé visszaesik keddtől a hőmérséklet, de még így is meghaladjuk az ilyenkor megszokott értékeket.

Délelőtt eleinte országszerte erősen felhős, borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor. Később nyugat, délnyugat felől elkezdődik a felhőzet szakadozása, vékonyodása, és a Dunántúlon szűnni kezd a csapadék. 

Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap. Keleten szórványosan, máshol helyenként számíthatunk futó záporra. A délnyugati szél erős lesz.

A hőmérséklet csúcsértéke 14, 20 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Hétfőn nem érkezik front, de melegfront jellegű hatásra számíthatnak az arra érzékenyek, a nyugati és a déli, délkeleti tájakon jelentkezhetnek erősebben a tünetek. - írja a meteoklinika.hu

Elsősorban migrén léphet fel, főként az Alföld déli részén élők körében. Amennyiben migréntől szenved, akkor egész nap kerülje az alkohol és a csokoládé fogyasztását. A többfelé élénk, erős szél is tovább ronthatja a helyzetet, és ingerlékenységet, nyugtalanságot is kiválthat még a kisgyermekek körében is. Ezen a napon fokozott türelemre lesz szükség feléjük mind az iskolában, mind az otthon töltött időszakban.

A napokban gyakorivá váltak az alvászavarok, ön is tapasztalhatta, hogy nehezen ébredt, és napközben is jellemző ilyenkor a fáradtság és tompaság. Élénkítésre a koffeintartalmú kávé és energiaitalok helyett válassza inkább a zöld teát, legjobb délelőtt meginni belőle egy-két csészével.

Gyulladásos panaszai, például az ízületi gyulladások is erősödhetnek, ebben az esetben mellőzze a tejtermékeket, a sajgó végtagokra pedig alkalmazzon levendulás vagy kamillás borogatást. A csökkent koncentrálóképesség az egész napjára rányomhatja a bélyegét, ezen pedig a felhős, szürke idő sem segít. Élénk, napos színekkel teheti jobbá a közérzetét, nyugaton emellett a hosszabb napos időszakok is segíthetnek a komfortérzet javításában.

A szél miatt alacsonyabban alakul a hőérzet, szélálló és réteges ruházatra lesz szükség a kint tartózkodás során, habár marad az évszakhoz képest kissé enyhébb idő.

A mogyoró és a tiszafafélék pollenje enyhébb tüneteket okozhat az allergiásoknál, délen  jelentkezhetnek erősebben a tünetek.  

A közlekedők dolgát a csökkent figyelem, a szétszórtság ronthatja, az élénk, erős lökésekkel kísért oldalszél pedig tovább növeli a balesetveszélyt. Helyenként esőtől nedves, vizes útszakaszokra is számítani lehet, kerülje a hirtelen fékezést, és vezessen a megszokottnál lassabban, óvatosabban!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s