h i r d e t é s

Macron: A NATO agyhalott

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Macron: A NATO agyhalott

2019. november 08. - 14:27

 

Emmanuel Macron francia elnök, a brit The Economist című gazdasági lapnak adott interjút, amelyben arról beszélt, hogy jelenleg a NATO „agyhallott“ állapotában van, szerinte az európai országok többé nem bízhatnak abban, hogy az USA megvédi az észak-atlanti szervezetben lévő szövetségeseit. - írja az rt.com.

Forrás: maszol.ro

Az Egyesült Államok vezette katonai szervezet „csak akkor működik, ha az utólagos garancia önmagában működőképes” – mondta a francia elnök.

A francia politikus megjegyezte:

Újra kell értékelnünk a NATO hatékonyságát az Egyesült Államok elkötelezettségének fényében.

Washington „hátat fordított nekünk” – jelentette ki Macron, és erre példának hozta fel az amerikai elnök váratlan múlt havi döntését az amerikai csapatok kivonásáról Északkelet-Szíriából, miközben a kurd szövetségeseit cserbenhagyta.

Az elnöktől megkérdezték, vajon hisz-e a NATO-alapító szerződés 5. cikk hatékonyságában, amely kimondja, hogy ha az egyik tagállamot támadást éri, arra úgy kell tekinteni, mintha a teljes szövetség ellen irányult volna.

 „Nem tudom.” – felelte, „de vajon vajon mit jelent az 5. cikk holnap? ”

Macron úgy ítéli meg, hogy eközben Európa "a szakadék szélén" áll, és "már nem lesz képes irányítani a sorsunkat", hacsak nem kezd geopolitikai hatalomként viselkedni. Ennek érdekében Európának vissza kell nyernie „katonai szuverenitását” és folytatnia kell a párbeszédet Moszkvával.

Macron arra kéri az Európai Uniót és a nyugati országokat, hogy vizsgálják felül a világban betöltött szerepüket és alkalmazkodjanak az új globális valósághoz. Augusztusban azt mondta, hogy a „nyugati hegemónia” megszűnt, és tévedés lenne Oroszországot elszigetelni.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke erősen kritizálta a NATO tagállamait, például Németországot, mivel nem fizették meg tagdíjukat a katonai szervezetnek. A múlt hónapban bejelentette, hogy az amerikai csapatok elhagyják a kurdok által ellenőrzött területeket, a török invázió előtt. Látszólag Trump ezt a döntést a NATO szövetségeseivel folytatott konzultációk nélkül hozta.

rt.com

 


 

h i r d e t é s