fbpx Macron meghúzta a vörös vonalat | CIVILHETES

h i r d e t é s

Macron meghúzta a vörös vonalat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Macron meghúzta a vörös vonalat

2017. május 30. - 18:35

 

Az Oroszországgal való kapcsolat fontosságát hangsúlyozta Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron francia államfő. - írja a vg.hu.

Forrás: vg.hu

Emmanuel Macron Versailles-ban találkozott Vlagyimir Putyinnal, ahol most egy kiállítással emlékeznek meg Nagy Péter cár háromszáz évvel ezelőtti franciaországi útjáról.

A kétoldalú találkozó után tartott sajtókonferencián Macron először Szíriát hozta szóba. A Le Monde tudósítása szerint hangsúlyozta, hogy Franciaország számára a terrorizmus és elsősorban az Iszlám Állam elleni harc a legfontosabb.

A stabilitás megteremtéséhez és Szíria demokratikus átalakításához szükség van az Oroszországhoz fűződő kapcsolat megerősítésére,

de egy vörös vonalat senki sem léphet át: ez pedig vegyi fegyverek bevetése bármely fél részéről

– jelentette ki.

Macron emlékeztette orosz kollégáját, hogy Franciaországnak fontos az ukrajnai helyzet rendezése, és mindenkinek fontos a szabadságjogok biztosítása, így a csecsenföldi melegek és az oroszországi civil szervezetek számára is.

Vlagyimir Putyin elsősorban a kétoldalú gazdasági kapcsolatokra helyezte a hangsúlyt. Emlékeztetett rá, hogy az oroszországi képviselettel rendelkező mintegy 500 francia cég egyike sem hagyta ott az országot a nehézségek ellenére sem.

Szíriával kapcsolatban megismételte: nem lehet úgy harcolni a terrorizmus ellen, hogy közben elpusztítják a központi államhatalmat.
A két államfő tárgyalásán a kétoldalú és nemzetközi kapcsolatok széles skálája került terítékre. Macron előre megígérte, hogy kemény lesz Putyinnal, elsősorban Szíria ügyében.

Még szicíliai sajtótájékoztatóján kudarcnak nevezte, hogy az európai országokat nem hívták meg a Szíria jövőjéről folytatott tárgyalásokra, miközben leginkább őket érintette a válság hatása, többek között a menekülthullám. Putyin öt éve nem találkozott négyszemközt francia államfővel, Francois Hollande elnöksége idején kimondottan feszült volt a viszony a két ország között.

Elemzők nem vártak áttörést a találkozótól, amelynek elsősorban az volt a célja, hogy a két politikus megismerkedjen egymással.

Macron az első nyugati vezető, aki tárgyalt Putyinnal a múlt heti NATO- és G7-es csúcstalálkozó után, amelynek egyik legfontosabb témája volt az Oroszországgal való viszony, és amelyen megállapodtak abban, hogy újabb büntetőintézkedéseket hozhatnak Moszkva ellen, ha nem javul az ukrajnai helyzet.

vg.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s