h i r d e t é s

Macron szerint a Néppártnak választania kell Merkel és Orbán között

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Macron szerint a Néppártnak választania kell Merkel és Orbán között

2018. szeptember 07. - 16:13

 

A francia balközép napilap szerint a magyar miniszterelnök és a francia államfő szembenállása nincs ínyére sem Angela Merkel német kancellárnak, sem a legtöbb európai vezetőnek. 

Forrás: zoom.hu

A háború tehát megkezdődött. A tét nem kevesebb, mint Európa jövője. Két tábor: Orbán szemben Macronnal. Az ultrakonzervatív magyar miniszterelnök, az öreg kontinens migránsellenes szuverenistáinak a hőse szemben a liberális és önjelölt haladáspárti francia elnökkel, aki az Európai Unió elmélyítésének hirdetője

 - fogalmaz a kommentár, amely szerint mindkét ország vezetője azt szeretné elhitetni, hogy az európai parlamenti választásokon minden szembeállítja őket, s a céljaik eléréséhez mindkettőnek a lehető legtöbb képviselőre lenne szüksége az Európai Parlamentben. 

A lap szerint azonban a legtöbb európai ország vezetője nem akar az Orbán-Macron vitába beszállni, s a legkeményebb hangokat Németországból hallani, ahol a konzervatívok egyértelműen ki akarnak maradni ebből a háborúból. Ugyanakkor Orbán potenciális szövetségesei sem kívánnak részt venni a Macron-ellenes hadjáratban. 

A Le Monde úgy véli, hogy a jogállamiság és az illiberalizmus kérdését leszámítva a Macron-Orbán ellentét nem áll meg. 

Orbán Viktor magyar miniszterelnökről közöl portrét pénteki kiadásában a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap véleményoldala.

Kamil Struha, a lap szerkesztője az Orbán kibírhatatlan vonzása című jegyzetében úgy vélekedett: a magyar kormányfő sikerének titka, hogy képes tanulni saját vereségeiből, és azt követően a sikeresebb stratégiát választja. 

Orbán számára ugyanis a hatalom a legfontosabb, de ezt nincs miért a szemére vetni, hiszen minden sikerre törekvő politikus célja ez kellene, hogy legyen

 - mutatott rá a szerző. Megjegyzi, hogy a magyar kormányfő nagyon rugalmas, és másoknál jobban képes felismerni, mit akarnak az emberek.

"Ezen a téren valóban rendkívül tehetséges" - szögezi le Kamil Struha.     

Megjegyezte: Orbán

gyakran a demokratikuis rendszer határán mozog, miközben kihasználja a rendszer nyújtotta összes előnyt.     

A szerző szerint Orbánt Angela Merkel és Emmanuel Macron ellenfelének lehet tekinteni, akik tartanak "ideológiai befolyásának szélesedésétől az EU-ban".

Bár Orbán gyakran bírálja az EU-t, annak megszüntetéséről nem beszél, mert szüksége van az uniós támogatásokra, célja, hogy pragmatikusan a maga képére alakítsa át a szervezetet. Orbán szeretné, ha az EU a szuverén nemzetállamok szövetségévé alakulna át, amelyek gazdaságilag nagyon szorosan együttműködnek, és szigorúan védelmezik külső határaikat. 

Szerinte Orbán

nem autokrata, mint Vlagyimir Putyin, akivel nagyon jók a kapcsolatai, de olyan személyiség, aki kihasználja a demokrácia nyújtotta lehetőségeket. 

(MTI)


 

h i r d e t é s