h i r d e t é s

Magyar egészségügy – Kásler álláspontja és valóság

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Magyar egészségügy – Kásler álláspontja és valóság

2019. március 31. - 08:11

Egy jobb világban bestsellert ihlető történet címe is lehetne. Addig azonban meg kell elégednünk egy újabb „olcsó” cikkel. Mert ugye a kormány ugyan igyekszik hangsúlyozni, hogy mindent megtesz az egészségügy rendbetételéért, a problémákról nem nagyon mer beszélni. Ami nem is csoda, annak tükrében, hogy a nem kormányzati források meglehetősen gyászos képet festenek az elfekvőnek is inkább hasonlító kórházakról, a személyzet hiányáról.

Jól mondta Szijjártónak a BBC Hard Talk műsorvezetője; mintha egy párhuzamos univerzumban élnénk. Vagy ha úgy jobban tetszik, ahogy a kormány saját sikerét szereti indokolni, olyan alternatívát kínálnak, amit az ellenzék nem tud. Ez ebben a formában igaz is. Ahogy Matolcsy is unortodox módszertannak nevezi azt, amit a józan emberek sikkasztásnak.

Amikor Kásler Miklós éppen nem a magyar történelemről tart nagyvizitet, akkor az egészségügy állapotával kapcsolatos alternatív tényeket tár a közvélemény elé, például a rövidülő várólistákról. Nemrégiben az Origónak egyebek mellett arról beszélt, az Orbán-kormány sikerét, elsősorban a béremelés eredményességét jelzi, hogy „a Magyarországon dolgozó orvosok száma 2010-ben 33 943 volt, ez 2017-ig 39 132-re emelkedett. Ez rendkívül nagy javulás, ötezerrel több orvost jelent a magyar egészségügyi rendszerben.”

Az egészségügyért is felelős csúcstárca vezetője szerint tehát a bérek növekednek, emiatt egyre több orvos marad a pályán, valamint egyre kevesebben mennek közülük külföldre.

A miniszter szerint az orvosok fizetése két és félszeresére emelkedett 2010 óta, a jelenlegi kormányzati ciklus végére az ápolók és a szakdolgozók bérnövekedése is ilyen mértékű lesz. Sőt egy másik interjúban, amelyet az Inforádiónak adott, Kásler azt a nézetét is megosztotta a nyilvánossággal, hogy „ha a realitásokhoz próbálunk közelebb kerülni, másfél-kétmillió forintos havi fizetés mindenféleképpen azt a biztonságot jelenti”. /168 óra/

Eddig minden nagyon impozánsnak tűnik. Mint az érett bor. Épp csak hiteltelenség ecetezi.

Ha a fényes miniszteri jelenkép és a még fényesebb víziók helyett valóban a realitások talajára lépünk, akkor azt találjuk – amint arról Rékassy Balázs egészségügyi szakközgazdász nyilatkozott a novekedés.hu-nak –, hogy „Magyarországon az orvosi bérek átlaga az átlagfizetések 1,6-szerese, míg Nyugat-Európában, egy 10-20 éves tanulással és kemény munkával megszerezhető szakma presztízsét az átlagbér öt-hatszorosára értékeli a társadalom”. Ez a mostani, a béremelések utáni helyzet.

Ami az orvoslétszám látszólagos növekedését illeti, ezt a tendenciák hullámzó voltával igazolja Rékassy. 2004-ben hasonló 39 ezer orvos dolgozott itthon, azóta pedig három teljes hullám zajlott le a létszámokat illetően. És ez a 39 ezer orvos több mint 40 ezer állást kénytelen betölteni.

A statisztikai kozmetika pedig, nemhogy Káslert nem tudta megszépíteni, a magyar egészségügyet is csak tragikomikussá volt képes varázsolni.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s