h i r d e t é s

Magyar mészárosokról beszélt egy román politikus!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Magyar mészárosokról beszélt egy román politikus!

2020. május 28. - 06:25

 

Az RMDSZ meg akar ünnepelni egy román mészárlást - jelentette ki Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) Maros megyei parlamenti képviselője az RMDSZ által 2017-ben beterjesztett törvénytervezetre, amely március 15-ét a romániai magyarság hivatalos ünnepévé nyilvánítaná.

Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) Maros megyei parlamenti képviselője - Forrás: Marius Pascan / Facebook

A magyarellenességéről ismert politikus szerint a törvény lévén az RMDSZ meg akarja ünnepelni azt a „mészárlást”, amelyet az 1848-as forradalmi évben követtek el , és amely során „meggyilkoltak 40 ezer románt”, akiknek egyetlen bűnük az volt, hogy „nem akartak részt venni a magyar arisztokrácia által gyakorolt elnyomó rendszerben”

Eredetileg úgy volt, hogy az említett törvényjavaslatról szerdán szavaznak majd a képviselőházban, ám azt kedden levették a képviselőház szerdai ülésének napirendi pontjai közül, és visszaküldték felülvizsgálatra a szakbizottságoknak. Úgy tudni a plénumban két hét múlva tűzik majd ismét napirendre.

Kedden egyébként a parlament emberi jogi, vallásügyi és nemzeti kisebbségi szakbizottsága elutasítóan véleményezte az RMDSZ-es törvénytervezetet, amelyet még 2017-ben dolgozott ki a Szövetség és azóta sem született végleges döntés róla.

Három év után egyébként pont a magyarellenes Pașcan sürgette, hogy bocsássák szavazásra a törvénytervezetet, mivel nyilvánvalóan arra számított, hogy most végre sikerül leszavazni.

A PMP-s politikus ugyanis - elmondása szerint - attól tart, hogy az RMDSZ „a megfelelő alkalomra vár” a szavazásra bocsátás kérdésében, amikor maga mellé állíthatja a parlamenti többséget, hogy átvigye a tervezetet, addig pedig „az asztalfiókban jegelik” a törvényt. (Mediafax.ro) / transindex.ro


 

h i r d e t é s