h i r d e t é s

Magyar találmány vet véget a strandos lopásoknak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Magyar találmány vet véget a strandos lopásoknak

2020. január 02. - 07:08

 

Egy magyar kisvállalkozás szerint egy tojás alakú mobil széf lehet a megoldás a strandos lopásokra. A Beachegghez egy karkötő és egy mobil applikáció is tartozik, előbbi rezegve riaszt, utóbbi pedig mutatja, merre viszik a lopott tojásunkat.

Forrás: Beachegg / Facebook

Sokaknak ismerős érzés strandoláskor azon aggódni, nehogy ellopják a parton hagyott értéküket, ám vízbe menetkor mégiscsak egyetlen - a cuccukat letakaró - törölközőtől várják a védelmet. Pedig, ha nem felváltva és a parton egy ügyeletes őrszemet hagyva mennek úszni, ez könnyen megtörténhet. Egy magyar startup cég mindezen addig gondolkodott, amíg megtalálta a megoldást a strandos lopások elkerülésére egy IoT (internet of things), vagyis egy internet-alapú design tárgy formájában.

Kütyü Magazin szerint a tervezők a Beachegg nevű széfet a strand és a hotel üzemeltető cégek között szeretnék teríteni, amelyektől a strandolók kiegészítő biztonsági szolgáltatásként bérelhetik majd körülbelül egy sör áráért.

A tojás bérlésekor a recepciós lefotózza a széfet bérlőt, feltölti adatait a Beachegg okostelefonos alkalmazás felületére, és ad mellé egy vízálló karkötőt, amely egyetlen érintéssel nyitja és zárja azt. A tojásba mozgásérzékelő szenzorokat, egy mobiltelefonokból ismert SIM kártyát és egy GPS vevőt szereltek.

Ha a tojást megmozdítják - és nem karkötővel érnek hozzá -, a készülék sípolni kezd és a SIM kártya segítségével jelzést küld az alkalmazásnak és a szervernek. Mindeközben a GPS vevő a műholdak alapján beazonosítja a tojásszéf koordinátáit, ami a szálloda biztonsági őrének telefonján is megjelenik és tárolódik, így lopás esetén pontosan látja, hogy merre haladnak a lopott tojással.

Ha viszont saját Beacheggünk van, és azt valaki megmozdítja, akkor a biztonsági őr helyett mi kapunk a telefonunkra értesítést. És itt jön a karkötő másik fontos tulajdonsága: ha a mobilunkat is gondosan a tojásba zártuk, akkor a karkötőnk figyelmeztet a lopásveszélyre. A karkötő és a tojás ugyanis Bluetoothon keresztül kommunikál egymással, aminek a hatótávolsága körülbelül 250 méter. Ha ezen belül történik valami a tojással, akkor a karkötőnk rezegni kezd. Ám akkor sincs minden veszve, ha ezen a körön kívül vagyunk, a riasztó beindulására sem figyeltünk fel, és még a tolvaj is elfut a sípoló tojásunkkal. A Beachegg applikáción keresztül ugyanis bármely telefonon végig követhetjük a lopott tojás útvonalát, miközben értesítjük a rendőrséget. (travelo.hu)

A hordozható magyar találmányról bővebben itt olvashatnak.


 

h i r d e t é s