h i r d e t é s

Magyarország legszebb vára: Füzér vára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Magyarország legszebb vára: Füzér vára

2018. augusztus 28. - 06:25

 

Az ország legszebb, legjobb állapotban lévő vára manapság Füzér Vára, melyet most alaposan körbejárunk és egy csodás videót is mutatunk még róla pluszban!

A füzéri vár középkori vár, amely Füzér település közvetlen közelében emelkedő vulkanikus eredetű hegyen áll. Első írásos említése 1264-ből származik, bár valószínűleg már a tatárjárás előtt állt. A legerősebb feltételezések szerint az Aba nemzetség építtette az Árpád-korban, különlegessége, hogy egyike lehet az első magyarországi magánbirtokú kőváraknak.

A 13. században II. András megvette a várat, amely a tatárjárásig a királyi birtoktest részét képezte, majd adományozás útján visszakerült az Abákhoz. A rozgonyi csata után Károly Róbert elkobozta, majd a Báthori, később pedig a Nádasdy családhoz került. A Vár sorsa innentől kezdve rosszra fordult.

A Wesselényi-összeesküvés után a várat elkobozták, majd a császári katonaság felégette és hátrahagyta. Hosszú-hosszú éveken keresztül a pusztulás és az elhanyagoltság volt a jellemző rá, míg nem 1977-től régészeti feltárásokat végeztek itt, 1992-től renoválási munkák kezdődtek el rajta. 2014–15 között az elpusztult részeinek részleges rekonstrukciója is megtörtént, így ma Magyarország egyik legjobb állapotú középkori várának számít.

Kíváncsi arra, hogy ez mit is jelent egész pontosan? Nézze meg a videót:

Forrás: magyarorszagom.hu / hungaryfirst.hu


 

h i r d e t é s