h i r d e t é s

Magyarországon a Facebook a Fidesz bunkósbotja?

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Magyarországon a Facebook a Fidesz bunkósbotja?

2019. április 19. - 06:22

 

"A szabadság az, ha szabadságunkban áll kimondani, hogy kettő meg kettő négy. Ha ezt megtehetjük, minden egyéb magától következik." /Orwell: 1984/

A kép illusztráció! - Forrás: 24.hu

Sokat meditáltam írjak-e arról, hogy mennyire önkényesen jár el a facebook, a legnagyobb közösségi oldal. Milyen felháborító módon törölnek posztokat, azért mert ahogyan írják: “Ez a bejegyzés nem felel meg közösségi alapelveinknek, ezért más nem tudja megnézni.” Továbbá: “Ez a bejegyzés sérti a kéretlen tartalmakra vonatkozó közösségi alapelveinket.”

Mindezt olyan posztok után írja, amelyet saját oldalamra – saját kezűleg, józanul – osztottam meg, nem kéretlenül. Legalábbis nem tudtam róla, hogy én ezt nem kérem. Lehet, hogy már az agyakba is látnak?

Ez szentencia, reklamálhatsz valami ismeretlen helyre, hisz’ a közösségi oldal kezelői gyakorlatilag elérhetetlenek, választ ne várj tőlük.

Mivel az utóbbi hetekben nem először történt meg ez velem, talán nem tévedek nagyot, ha arra gyanakszom, hogy fideszes trollok szálltak rá az oldalamra, és sorban jelentenek fel az ismeretlen hatalomnál, ami valószínűleg egy számítógép, amely egy idő után – hiszen így van programozva – tiltja a posztok láthatóságát.

Egy hétre visszamenőleg átnéztem a reklamációimat. Április 10-én több általuk láthatatlanná tett posztra annyit írt a gép:

„Valaki még egyszer meg fogja nézni ezt a bejegyzést.”

Szerdán, április 17-én szintén ez a mondat érkezett a reklamációimra. Ahogyan egy hete nem történt semmi, valószínűleg most sem történik. Talán csak nem a PÁRT propagandaminisztere az, aki még egyszer megnézi a bejegyzést, és eldönti, hogy megjelenhet-e.

Ezt kevésbé tartom életszerűnek,

inkább azt gondolom valószínűnek, hogy Kubatov elvtárs serege teljesíti a pártmegbízatást, a közösségi oldalon igyekeznek blokkolni minden olyan észrevételt, bejegyzést, amely pártunkra és kormányunkra kritikát fogalmaz meg. Halmozottan bűnös az, – mint én is – aki netán népünk bölcs vezérére is mer néhány pikírt megjegyzést megfogalmazni. /Jómagam teszem ezt udvariasan, szerintem még elegánsan is, egyetlen olyan szót nem írtam eddig le, amely nem leírható a civilizált világban. Egyébként szóban sem hagyja el a számat durva, sértő kifejezés, még a kormányzó úrról sem./

Hogy nem a vakvilágba beszélek,

a teljesség igénye nélkül megemlítek néhány olyan beírást a saját oldalamról, amit magam osztottam meg, és a nagy testvér a közösségi oldal használói számára láthatatlanná tette:

Április 10-én az alábbi posztjaimat tiltatták le ismeretlenek, és a reklamációmra sem történt semmi:

> az MSZP ajánlásgyűjtése Debrecenben, az EP választásokra, ennek a tapasztalatai / három ilyen témájú megjegyzésem volt, a gép szerint egyik sem felelt meg a közösségi irányelveknek!/

> A Láthatatlan Magyarország karitatív csoport célja, kérés, hogy mind többen csatlakozzanak a kezdeményezéshez / valakik szerint ez sem felelt meg a közösségi elveknek! /

> Húsvéti ételosztás Debrecenben, az esemény meghívója / ez sem felel meg a közösségi elveknek írja a láthatatlan hatalom! /

> Röhejes, hogy a közösségi valamire hivatkozva a barátaim számára láthatatlanná tették: Brodszky Sándor: Esztergom és vidéke; Munkácsy Mihály: Anya gyermekével; és Szinyei Merse Pál: Esthajnalcsillag című festményét is.

Április 17-én láthatatlanná tett bejegyzéseim:

”A szegénységben, a nyomorban élők, korán halnak.” című írásom;

“Embermese: az éhező ember, ha zuhog az eső, akkor is éhes” című kis szösszenetet;

Mikor a betűket pötyögtetem, valamennyi írás láthatatlan, rajtam kívül nem jut el senkihez.

Nem voltam rest, megnéztem a hivatkozott közösségi irányelveket

Biztos az én szövegértésemmel van gond, de nem találtam annak nyomát, hogy a Fideszt és Orbánt ostorozó, továbbá a magyarországi mélyszegénységet bemutató posztokat tiltanák a láthatatlan hatalom által kialakított, közösséginek mondott irányelvek. Az, hogy a Fidesz hívők önérzetét sértik a hasonló posztok, nem gondolom, hogy a tiltás oka lehetne. Hisz’ akkor az ország többsége az állampárt szimpatizánsai által közzétetteket kifogásolhatja.

Úgy hiszem az okok országon belül kereshetők

A magyar ellenzék számára szinte csak a facebook adta nyilvánosság maradt, így tud mind több magyar emberhez eljutni, üzeneteit számukra megismertetni. A Fidesz gyakorlatilag pártévévé silányította a “köztelevíziót’, a párt közpénzből finanszírozott médiái a nap 24 órájában öntik ránk a tömény pártpropagandát. Láttuk, most már a HVG utcai hirdetését is megakadályozzák.

A Fidesz fizetett pártkatonái, aktivistái pártmegbízatásként ott vannak a közösségi oldalakon is, egyrészt megszórják azokat a párt célzott üzeneteivel, migránsoznak, uszítanak. Másrészt, igyekeznek megakadályozni, hogy a másképpen gondolkodók által megfogalmazottak eljussanak a célközönségükhöz. Így járhattam én is, valószínűleg egy-két fidesznyik feladata annak követése, hogy mit teszek fel, mit merek nyilvánosságra hozni.

Azt gondolom, nem egyedi, amiről írtam

Mindezt figyelmeztetőnek szánom az ellenzéki pártok vezetői számára is, számolhatnak azzal, hogy a kampányidőszakban rengeteg posztot fognak blokkolni Orbán fenéknyalói. Talán nem lenne haszontalan a facebook illetékeseit / vannak? / megkeresni, és kérni, követelni, hogy biztosítsák azt, hogy a választások időszakában a közösségi oldal pártsemlegesen járjon el, nem tesz láthatatlanná olyan posztokat, amelyek a regnáló hatalom számára nem szimpatikusak.

Most még nem késő lépni, tartok attól, van bőven a Fidesznek arra embere, hogy megakadályozhatja az ellenzéki üzenetek eljutását a választókhoz. Nekünk, a Fidesszel szemben állóknak kevés lehetőségünk van arra, hogy eljussunk a nyilvánossághoz. Ne engedjük, hogy az állampárt ettől a lehetőségtől is megfosszon bennünket. (varosikurir.hu)


 

h i r d e t é s