h i r d e t é s

Magyarországra jönne az OLAF igazgatója, hogy elbeszélgessen Polt Péterrel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Magyarországra jönne az OLAF igazgatója, hogy elbeszélgessen Polt Péterrel

2019. szeptember 04. - 08:42

 

Magyarországra utazna az unió csalás elleni hivatalának vezetője, hogy személyesen tisztázza, mi áll a nagyszámú vizsgálat hátterében – ezt az OLAF igazgatója, Ville Itälä közölte az Euronewsnak adott interjújában. - írja a veszpresszo.hu.

Az útra valószínűleg jövőre kerülhet sor, és igazságügyi vezetőkkel, köztük Polt Péter legfőbb ügyésszel is találkozni szeretne.

Ville Itälä azt mondta, már fel is vette a kapcsolatot a Legfőbb Ügyészséggel. A budapesti tárgyalás céljaról azt mondta, javítani szeretné a magyarországi helyzetet, ami az OLAF javaslatainak a követését illeti.

2018-ban Magyarországon indult a legtöbb vizsgálat az uniós pénzek ügyében. A friss OLAF-jelentésből pedig az derült ki, hogy Magyarországgal fizettetné vissza arányaiban a legtöbb pénzt az OLAF: a magyarországi kohéziós pénzek 2014 és 2018 közötti kifizetéseinek közel négy százalékát tartja problémásnak.

Fontos, hogy a számok mögé lássunk. Hiszen a számok nem mindig mondják el a teljes igazságot. Ezért utazok Magyarországra. Szeretnék igazságszolgáltatási és bűnüldözési vezetőkkel is beszélni arról, mi lehet a háttérben. És ha vannak problémák, közösen kellenne megoldást találnunk ezekre

– mondta Itälä az Euronewsnak.

Magyarországon sok bírálat érte az ügyészséget és kifejezetten Poltot, amiért az OLAF bizonyítékai ellenére sem emelt vádat uniós forrásokat érintő ügyekben.

A legemlékezetesebb ilyen ügy – amit a kormány által eltitkolni próbált OLAF-jelentés alapján a 24.hu tárt fel – a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak korábbi cége, az Elios Zrt. elleni eljárás. Az OLAF közlése szerint a bizonyítékaik megállták volna a helyüket egy bírósági perben, de az ügyészség nem indított eljárást az Elios Innovatív Zrt ellen.

veszpresszo.hu


 

h i r d e t é s