h i r d e t é s

Majdnem belehalt szülés után a fertőzésbe

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Majdnem belehalt szülés után a fertőzésbe

2017. március 25. - 08:33

 

Szülni ment a klinikára, az életéért küzdött napokig egy szegedi édesanya. Azt mondja, csak ott kaphatta el a fertőzést, amelybe majdnem belehalt, és ami miatt azóta is komoly fájdalmai vannak. A klinikai központ vizsgálódik - írja a Délmagyar.

Dékányné Eperjesi Lilla biztos benne, hogy a klinikán fertőzte meg a gázgangréna. - Fotó: Karnok Csaba / delmagyar.hu

– Tavaly júliusban született meg Szilveszter. A 29. hétre érkezett, a koraszülés miatt császármetszéssel – kezdte történetét Dékányné Eperjesi Lilla. – A műtét után, a megfigyelőben, amikor az egyik nővér rendezkedett körülöttem, kiverte az egyik csövet a hasamból, ami a műtét miatt volt benne. Láttam, hogy kiesett a földre, ő azonban visszatette. Erre egyébként három tanúm is van.

Már feketedett, mire észrevették

Az asszony akkor ugyan ennek nem tulajdonított jelentőséget, estére azonban rosszul lett. – Másnapra magas lázam és fájdalmaim voltak, de három napig nem foglalkoztak velem – mondta Dékányné Eperjesi Lilla, aki szerint a sebét is csak egyszer, a műtét másnapján nézték meg. Végül az ügyeletes orvos kért bőrgyógyász szakvéleményt, amikor pedig lebontották róla a kötést, kiderült, hogy a bűzlő heg már el is feketedett. Azonnal mentőt hívtak, és átszállították a sebészeti klinikára, ahol egy 30-szor 15 centiméteres darabot vágtak ki az asszony hasából.

Kiderült, hogy az anyukát gázgangréna, más nevén sercegő üszök fertőzte meg, amelynek baktériuma legtöbbször sárral, földdel szennyezett seben keresztül jut be a szervezetbe. A gyorsan szaporodó baktériumok felemésztik a szöveteket. Mivel azonban csak oxigéntől elzárt területen maradnak életképesek, az asszony másfél hétig nyitott hasfallal feküdt a klinikán. Ez volt az egyetlen esélye. Így is csoda, hogy túlélte a fertőzést. A gázgangréna ugyanis 24–48 órán belül végez a betegekkel.

Gyereket nevel csomókkal a hasában

– Az utolsó napon már annyira rosszul voltam, hogy biztos voltam benne, nincs sok hátra. Szilveszter édesapját is megkértem már, hogy nevelje fel a fiunkat. Ha nem bontják ki a kötést a nőgyógyászati klinikán, valószínűleg már nem élnék.

Lilla felépülése három hónapig tartott, teljesen azonban mostanra sem gyógyult meg. – Tele van csomókkal a hasam, bizonyos mozdulatokra pedig annyira begörcsöl, hogy percekig mozdulni sem tudok. Így a fiamat sem tudom egyedül ellátni, sokszor felemelni sem merem, nehogy éppen akkor törjön rám a fájdalom – mesélte az anyuka, aki úgy döntött, bepereli a klinikát.

Zárójelentés, kérdőjelekkel

– Borzasztó sokat szenvedtem. Szülni mentem, és az életemért küzdöttem. Biztos vagyok benne, hogy vagy a császármetszés, vagy a leesett cső miatt fertőződtem meg, vagyis nem történhetett más, mint hogy a személyzetből valaki hibázott. Éppen ezért feljelentést tettem a rendőrségen. Miután azonban onnan az a válasz érkezett, hogy az orvos szakértő szerint nem történt fertőzés, ügyvédet fogadtam, és 5 millió forintos kártérítési pert indítottam – mondta az asszony, aki külön felháborítónak tartja, hogy a zárójelentésen nem szerepel, miért szállították át a sebészeti klinikára. – Emellett azt sem tudom, ki végezte el a császármetszést, ugyanis az sincs rajta a lapjaimon. Volt fogadott orvosom, de nem ő volt bent a műtőben – tette hozzá Dékányné Eperjesi Lilla.

 

 

delmagyar.hu


 

h i r d e t é s