h i r d e t é s

Májusi búcsú Péliföldszentkereszten

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Májusi búcsú Péliföldszentkereszten

2014. május 08. - 16:46
0 komment

Május 10-11-én tartják a hagyományos májusi nagybúcsút Péliföldszentkereszten.

Szűz Mária köszöntésével, a régi búcsúk hangulatát idéző vásári forgataggal, kulturális programokkal várják a "Nyiss Ránk" fesztiválon az érdeklődőket – írja a szaleziak.hu.

Búcsú plakát

A kegytemplom felújítása miatt minden szertartást szabadtéren, a lourdes-i barlangnál tartanak: május 10-én, a búcsú vigíliáján délután 15 órakor itt mutat be szentmisét Havasi József korábbi tartományfőnök.

A Nyiss Ránk fesztivál keretében szombaton Rúzsa Magdolna ad koncertet a szabadtéri színpadnál, Lajkó Félix hegedű- és citeravirtuóz közreműködésével. A nagyvárosi kávéházi hangulatot idéző Budapest Bár zenekar örökzöld táncdalokat, filmslágereket, kuplékat ad elő újszerűen, kiváló ízléssel, igényes cigányzenei háttérrel.

Vasárnap 10.30-kor ünnepi búcsúi nagymisét mutat be a lourdes-i barlangnál paptársaival Beer Miklós váci megyéspüspök.

A családi fesztivál keretében fellép a Kaláka együttes, a mogyorósbányai fúvószenekar, a Duótörő balettiskola, a bajóti Jázmin asszonykórus és a bajnai asszonykórus. A Magyarock Dalszínház Benned él a magyarság című zenés színpadi előadásában századokon átívelő dallamok, musical- és operarészletek hangzanak el neves előadóművészek, énekesek, zenészek előadásában; lovasok és lovak, hintók és szekerek közreműködésével.

Ünnepi beszédet mond Beer Miklós püspök; Völner Pál államtitkár, a rendezvény fővédnöke; Pallagi Tibor, Bajna és Tóth Zoltán Bajót polgármestere.

Az érdeklődők szekereket, hintókat, és ló vontatta mezőgazdasági gépeket tekinthetnek meg. Az Istálló Galériában Ars Sacra címmel a nyergesújfalui Kernstok Kör tagjainak festményeit tekinthetik meg. A Padlás Galériában Bajna község Ördöglovas kiállítását láthatják Sándor Móricz, Bajna grófjának lovas bravúrjairól képekben, hiteles tárgyi emlékekben. A Lovas Mívességek című kiállításon Csák Attila és Koszta Zoltán bőrművesek remekei is megtekinthetőek, valamint Végh László kádármester miniatűr szekerei, Kanalas József faragott bútorai és Simmer Sándor fafaragó lovakat ábrázoló famunkái láthatóak.

Kézműves vásár, lovas látványosságok, gyermekprogramok és lacikonyha várja a látogatókat. Ingyenes kisvonat jár majd Nyergesújfalu és Péliföldszentkereszt között, amelyre utasként elsősorban kisgyermekes családokat várnak.

 

Magyar Kurír

{flike}

{jcomments on}


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s