h i r d e t é s

Malajziának még ebben a hónapban új királya lesz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Malajziának még ebben a hónapban új királya lesz

2019. január 08. - 13:11

 

Malajziának még ebben a hónapban új királya lesz - közölték malajziai vezetők hétfőn, egy nappal az eddigi uralkodó, V. Muhammad szultán váratlan lemondása után.

Forrás: 24.hu/AFP

Az új királyt január 24-én választják meg és egy héttel később iktatják be.

A királyi palota vasárnap jelentette be, hogy kétévi uralkodás után V. Muhammad lemond a trónról, miután több hónapig távolt volt, a hivatalos indoklás szerint egészségügyi okokból, míg a híresztelések szerint feleségül vett egy volt orosz szépségkirálynőt.

A 49 éves uralkodó az első király Malajziában, aki lemondott trónjáról, amióta a muzulmán többségű ország 1957-ben függetlenné vált Nagy-Britanniától.

Azóta a Maláj Államszövetség alkotmányos monarchia, ahol - a világon egyedülálló módon - választják az uralkodót. A többnyire protokolláris feladatokat ellátó királyt a királyi tanács választja meg öt éves időtartamra a 13 állam közül hetet irányító királyi családok tagjai közül.

Malajziában még mindig tartott hétfőn a sokkhatás az uralkodó váratlan lemondása miatt, de a királyi családok máris összegyűltek, hogy megkezdjék az utódlási folyamatot.

V. Muhammadot 2106 decemberében választották meg. Lemondása után visszatér az észak-malajziai Kelantan állam élére.

Noha az uralkodó szerepe többnyire protokolláris, Malajziában nagy tiszteletnek örvend, tilos bármilyen bírálata. Fényképét kifüggesztik a középületekben, ő az iszlám jelképes feje az országban, valamint a hadsereg tiszteletbeli vezetője. 

(MTI)


 

h i r d e t é s