h i r d e t é s

Manfred Weber szerint nem mindenben sikerült megállapodniuk Orbánnal

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Manfred Weber szerint nem mindenben sikerült megállapodniuk Orbánnal

2019. március 13. - 10:22

 

Ennél kevés erősebb eufémiát hallhattunk a történelem során. De nem is ez a lényeg. Az egész találkozó sokak reményeit rombolhatta le annak kapcsán, hogy végre Orbán megkapja a jól megérdemelt nyaklevest.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője, az EPP listavezetője - Fotó: MTI/Mohai Balázs

Manfred Weber igyekezete a békés tárgyalásokra mégsem lehet teljesen meglepő, ha azt vesszük, hogy a néppárt a Fidesz kizárásával az EP parlamenti többségének is könnyes búcsút inthet. Így meglehetősen vérszegénynek tűnhet Weber Budapesten tett látogatása. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a néppárt sem vállal felesleges kockázatokat, és az, hogy a szélsőjobb Orbán személyében új erősítést kapjon, csak abban az esetben lenne kívánatos, ha őket gyengítené meg. De erre sajnos nagyon kevés az esély.

– Nagyon sok kérdésről beszéltünk, de nem minden problémát sikerült megoldani – nyilatkozta kedd délután a Dohány utcai zsinagóga előtt tartott sajtótájékoztatóján Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője és csúcsjelöltje, aki az Orbán-kormány EU-ellenes plakátjai miatt járt Budapesten. A plakátkampányt követő nemzetközi felháborodásban az EPP több tagpártja is a Fidesz kizárást követeli a konzervatív pártcsaládból, amiről Manfred Weber azt mondta, az EPP-nek vannak értékei, amelyekről nem lehet alkudozni, és az EPP-n belül ezeket minden pártnak tiszteletben kell tartania.

[…]

Nem akar találgatásokba bocsátkozni a Fidesz kizárást illetően, de kétség sem férhet hozzá, hogy az megkövetelik az alapvető értékek tiszteletben tartását. Újra hangsúlyozta azt is, hogy a CEU a kulcsfontosságú téma, a többi gyakorlatilag az EPP belügye.

A Fidesz sorsáról az EPP jövő heti, március 20-i küldöttgyűlésén dönthet. /168 óra/

Külön érdekesség, hogy Weber útvonaláról szőrén-szálán eltűntek a kifogásolt plakátok is. Mi csak azt nem értjük, hogy miért nem húztak inkább egy fekete zsákot Manfred Weber fejére, és akkor nincs ez a felesleges cécó.


 

h i r d e t é s