h i r d e t é s

Már jobbról is bírálják Orbánékat

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Már jobbról is bírálják Orbánékat

2015. február 13. - 14:05
0 komment

 

A Magyar Nemzet a legfrissebb közvélemény-kutatások, a Heti Válasz a Simicska-Orbán háború kapcsán írt a kormányt finoman bíráló vezércikket.

Körmendy Zsuzsanna a Magyar Nemzet mai vezércikkében a tegnap megjelent Ipsos közvélemény-kutatási adatokat elemzi, melyek szerint a Fidesz támogatottsága 21 százalék, két százalékkal kevesebb mint januárban és már csak 400 ezer szavazónyi különbség van a kormánypárt és a Jobbik tábora között.

Körmendy Az önvizsgálat sosem árt című cikkben leszögezi, hogy bizonyos határok között egy győztes párt népszerűségének csökkenése természetesnek mondható és nem is az újabb csökkenés az aggasztó, hanem a tendencia. Felidézi a Medián decemberi felmérését is, mely szerint októbertől novemberig 12 százalékot veszített népszerűségéből a Fidesz.

Körmendy szerint elgondolkodtató, hogy a bizonytalanok és a pártot nem választók tábora nőtt, ami azt jelenti, hogy a jobboldali szavazóknak esze ágában nincs átmenni a baloldalra, hanem „egyik részük visszavonul, mert keserű, mert csalódott, mert nem érzi az életében azokat a változásokat, amelyeknek az inflációs csökkenés, a GDP-növekedés, a szerény, de egyértelműen pozitív gazdasági mutatók és még számos más adat révén sokkal inkább érzékelhetőknek kellene lenniük, a másik része viszont radikalizálódik”.

A cikk írója szerint „felelőtlenség legyintgetni” a Jobbik térnyerésére. Leszögezi: „a Fidesznek elsőrendű érdeke, hogy alapos elemzéseknek vesse alá egész működését, és nem csupán a kormányzati kommunikációját”. Körmendy szerint a kormány intézkedéseit „alacsonyabb sebességfokozaton, de több bölcsességgel, körültekintéssel és sokkal professzionálisabb előkészítő munka után kellene végrehajtani”. Hozzáteszi: „nincs szánalmasabb, tekintélyrombolóbb, mint egy visszavont vagy részben visszavont rendelet. Kísérletezni nem az intézkedés meghozatalával kell a türelmüket vesztett állampolgárokon, hanem a bevezetés előtti szakaszban”- írja.

Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője a hetilap ma megjelent vezércikkében írt az Orbán-Simicska konfliktusról. Az újságíró szerint múlt pénteken nyilvánvalóvá vált, hogy „a jobboldalon megjósolhatatlan kimenetelű tektonikus mozgás, elemi átrendeződés indult el” és „hiba lenne azt gondolni, hogy a változást Simicska nekiindulása okozta”. Borókai szerint a vállalkozó kijelentései csak felborították a kulisszákat, „családi készleteket zúzott porrá, sebeket ejtett sokakon”.

A főszerkesztő szerint be lehetne takarni a romokat egy nagy perzsaszőnyeggel, de így csak a bajt fednénk el, „új csapdákat állítva magunknak a jövőre”, ezért érdemesebb megnézni, mi vezetett a múlt péntekig. Borókai szerint a választás megnyerése után minden magától értetődőnek és működőnek látszott, ezért „a közös ügy hűlt helyét az egyéni érdekek küzdelme váltotta fel”. Arról ír, hogy miközben a miniszterelnök arra összpontosította figyelmét, hogy „háborúközeli helyzetben egyensúlyozza az országot a Merkel–Putyin-tengelyen, és nagyobb döntési szuverenitást harcoljon ki magának külföldi és hazai gazdasági erőcsoportokkal szemben, kormányzati helyettesítése megoldatlan maradt”.

A választások utánra is megtartott kormányzati tudjuk, merjük, tesszük testtartás üres pózzá silányult. A sikeres válságkezelést a szélsebes kapkodás váltotta fel. Megannyi ellentmondást nem tűrő elhatározás torkollt visszavonulásba”- véli Borókai, aki szerint az emberek belefáradtak a 2006 óta tartó válságkezelésbe és környezetük szűnni nem akaró átépítésébe. „Lakni és élni szeretnének. Otthonosan, kiszámíthatóan, nyugodtan”- írja a Heti Válasz főszerkesztője, aki szerint elkelne a kormányzati újratervezés. „A taktikai kormányzás stratégiaira váltása. És nem újabb kampányüzemmódba kapcsolásra lenne szükség, mert azzal csak a sűrűsödő problémahalmazt lehet eltakarni”, azt is csak egy ideig.

Borókai megjegyzi, hogy 1998-ban Orbán Viktor „a nyugatos, erős, szuverén és polgári Magyarország építését hirdette meg. 2010-ben ezt a vágyat és a lerobbant országot újraélesztette. Azóta körülöttünk a világban szinte minden a hátrányára változott”. Hozzáteszi: „az új megoldások keresése közben mégsem volna szabad szem elől téveszteni az eredeti célt. Különben a csillár is ránk szakad”.

 

atv.hu


 

h i r d e t é s