h i r d e t é s

Már lehet vinni nyunyókát az óvodába - Müller Cecília megengedte

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Már lehet vinni nyunyókát az óvodába - Müller Cecília megengedte

2021. május 03. - 12:02

 

Megállt a javulás szennyvízadatokat tekintve, ez jelzi a vírus örökítőanyagának jelenlétét - derült ki az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Javulnak a járványadatok, ennek és az oltási aránynak köszönhetően a hétvégén lazultak a szigorú szabályok, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számos jogosultsággal rendelkeznek már.

Hogy ezzel miként élt az ország, arról először hétfőn tartott tájékoztatót az operatív törzs - az érettségik kezdőnapján.

Gál Kristóf először az enyhítésekről beszélt, figyelmeztetve, hogy a maszkviselésben nem állt be változás, de a védettségi igazolvány kiemelt védelmet kapott, hamisítása törvényileg büntetendő.

Rendősrési adatok a hétvégéről:

  • 1966 maszktalan embert találtak
  • 668 ember sértette meg a kijárási tilalmat
  • egy V. kerületi pincében és egy XIII. kerületi alagsori lakásban rendezvényekre csaptak le, pozitív drogteszteredmények születtek
  • 193 intézkedés volt a korridorokon
  • 27 386 ember van hatósági házi karanténban, 1668-an követhetők mobilon.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a már ismert járványadatokról szólt.

láhúzta közülük, hogy a fertőzöttek jelentős része otthonában gyógyul, egyre kevesebb a súlyos állapotú beteg.

A tisztifőorvos úgy látja, a védelmi intézkedéseknél sokkal hatásosabbak az oltások, ezért mindenki oltson, regisztráció és időpontfoglalás után, mindig olyan oltással, "amely bent van az országban".

Külön kért mindenkit arra, hogy ne hanyagolja el a második oltás felvételét, ez garantálja a gyártók szerinti védelmet a vakcina részéről.

Bejelentette, hogy érkezik

  • kedden 334 450 Pfizer-vakcina (egy része második körös oltásra megy, akiket érint, azok sms-t kapnak), ebből kapnak mások mellett az érettségit felügyelő tanárok
  • az oltóbusz Janssen-vakcinákkal.

Elképzelhetőnek nevezte, hogy a későbbiekben változik az oltások keverésének rendje, de ehhez még nincs meg a megfelelő biztos tudás.

Müller Cecília jelezte, sok a kérdés a védettségi igazolás körül, az általa elmondottakról, a hiányzó, késlekedő igazolványokról részletesebben ITT írtunk.

"Azt, kérem, ne várják, hogy ott, azonnal megkapják a gyártótól, de haladéktalanul legyártják az elveszett kártyákat újra" - húzta alá.

Elmondta újra, hogy a 16-17 éves fiatalok regisztrációja is lehetséges már, őket már májusban beolthatják.

Szennyvízadatok

"Noha azt látjuk, hogy csökkent az örökítőanyag-mennyiség, most már stagnálást észlelünk. Budapest vonatkozásában egy nagyon enyhe emelkedés volt mérhető, ugyanígy Debrecenben és Szolnok városában" - emelte ki.

Bejelentés

Bejelentette, keddtől lehetséges a tajszám nélküli külföldiek oltása is, "járványügyi szempontból éppolyan fontosak, mint a magyar állampolgárok. Elértünk arra a pontra, amikor van már vakcinánk. Bátorítom őket, hogy a keddi naptól éljenek a regisztráció lehetőségével" - mondta.

Bízik abban, hogy a 16 év alattiak számára is hamarosan elérhetők lesznek a Pfizer-oltások, a döntéshez vezető dokumentum az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) asztalán van már.

Nyunyóka

Korábban tilos, illetve ellenjavallott volt személyes tárgyakat bevinni az óvodába, bölcsődébe, most már azonban szabad bevinni "nyunyókát", de megfelelően kell azokat tisztítani otthon. "Semmi akadálya annak, hogy a gyermekek bevigyék. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s