h i r d e t é s

Már most ellátási problémákat okoz a Brexit

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Már most ellátási problémákat okoz a Brexit

2021. február 15. - 11:46

 

A Brexit miatt bevezetett új kereskedelmi korlátozások a kisebb brit gyártók kétharmadánál megemelték az alkatrészek és az alapanyagok költségeit a múlt hónapban, ráadásul a többség ellátási zavarokról számolt be.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A Brexit miatt bevezetett új kereskedelmi korlátozások a kisebb brit gyártók kétharmadánál megemelték az alkatrészek és az alapanyagok költségeit a múlt hónapban, ráadásul a többség ellátási zavarokról számolt be – áll a South West Manufacturing Advisory Service (SWMAS) és a Manufacturing Growth Program által készített, 300 vállalkozás bevonásával készült felmérésben.

"Az áremelkedés azonnal tapasztalható volt az ellátási láncban, továbbá többen azt mondták, hogy számos nyersanyag tekintetében jelentősen nőtt az átfutási idő" – magyarázta Nick Golding, az SWMAS ügyvezető igazgatója.

A gyártók mintegy 65%-a magasabb költségekről számolt be, illetve 54%-uk azt mondta, hogy a Brexit óta nagyobb nehézségekbe ütköznek az Európai Unióba történő exportálás terén.

A brit kormány elmondása szerint ezek csak kezdeti gondok, ráadásul múlt héten közölték, hogy 20 millió fontottal tervezik támogatni a kisvállalkozásokat, hogy mielőbb igazodni tudjanak az új szabályokhoz.

A Bank of England február eleji prognózisa szerint a Brexittel kapcsolatos kereskedelmi zavarok az első negyedévben 1%-kal csökkentik majd a gazdasági teljesítményt – ez körülbelül 5 milliárd fontnak felel meg -, míg hosszú távon várhatóan 10%-kal zsugorodik a kereskedelem. (Reuters) / kitekinto.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s