h i r d e t é s

Már temetni sem olyan jó üzlet?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Már temetni sem olyan jó üzlet?

2019. november 05. - 13:40

 

Az OPTEN céginformációs szolgáltató adatai szerint az elmúlt négy évben a temetkezéssel foglalkozó társas vállalkozások száma folyamatosan csökken – jelentette ki Hantos Zoltán az OPTEN projektmenedzsere.

Illusztráció: MTI Fotó: Komka Péter

Jelenleg 463 darab cég végez ilyen szolgáltatást hazánkban, ezen kívül pedig néhány egyéni vállalkozás működik még a temetkezési piacon. Számuk évről-évre csökken, 2017-ig legalább az összárbevétel növekedett. A 2018-as pénzügyi beszámolók feldolgozása azonban megmutatta, hogy tavaly már az árbevétel is csökkenésnek indult. A működő cégek számának zsugorodásával párhuzamosan a foglalkoztatotti létszám is csökkent 2018-ig. Az idei évben viszont enyhe emelkedés mutatkozott, jelenleg 2 667 fő dolgozik ilyen profilú vállalkozásoknál.

Örvendetes viszont, hogy a 2016 évben tapasztalt magas felszámolási eljárások és kényszertörlések száma a rákövetkező években jelentősen visszaesett. Ugyanakkor a kevés piaci szereplőhöz mérten a végrehajtások magas száma azt mutatja, hogy akadnak gondok a fizetési fegyelemmel.

A szektor cégfluktuációs indexe (CFI), amely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez, az országos átlagnál, amely 11-12%, jóval alacsonyabb, semelyik vizsgálati évben sem érte el a 10%-ot, ami azt jelenti, hogy kevéssé cserélődnek a cégek ebben a szektorban.

A kedvezőtlen folyamatok magyarázatát vélhetően a változó temetkezési szokásokban kereshetjük. A hagyományos koporsós temetkezési forma mindig is a legköltségesebb volt. Ezek száma jelenleg visszaszorulóban van a hamvasztásos temetkezésekkel szemben, de szintén egyre inkább elterjed a jóval olcsóbb szórásos temetkezés, illetve az urnák otthonokban, kertekben történő magánelhelyezése is. A repülőről, illetve hajóról történő szórás szintén versenyképesebb árban a hagyományos koporsós temetéssel szemben.


 

h i r d e t é s