h i r d e t é s

Marad a borult, változékony idő

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Marad a borult, változékony idő

2019. november 10. - 06:04

 

A folytatásban is érkeznek frontok, és még a fontmentes napokon is változékonyan alakul az időjárás. A lehűlés csak a jövő hétre körvonalazódik! - írja az Időjárás.hu

Délelőtt országszerte borult, esős idő várható. A csapadékrendszerbe ágyazva intenzív záporesőre is számítani kell, de kis eséllyel zivatar is kialakulhat.

Délután a csapadékzóna fokozatosan északnyugat felé helyeződik át, mögötte szakadozni kezd a felhőzet. A csapadékrendszer mögött futó záporok kialakulhatnak. Megerősödik az északnyugati szél. 8, 17 fokra számíthatunk.

Hétfőn délelőtt a Dunántúl nagy részén gyengén felhős, másutt közepesen felhős lesz az ég, a középső országrészben helyenként párás maradhat a levegő. Délután a több órás napsütés mellett gyengén vagy közepesen felhős lehet az ég, néhol lesz, ahol tartósan megmarad az alacsonyszintű rétegfelhőzet. Mérsékelt lesz a délnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 9, 13 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Vasárnap kettősfront érkezik és okoz rendkívül megterhelő élettani helyzetet. A változékony időben gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás és a keringési panaszok is fokozódhatnak. - írja a meteoklinika.hu

A hideg és melegfrontérzékenyek egyaránt nehéz napra számíthatnak. A frontérzékenyek körében görcsös fejfájás, izom-és hasigörcsök jelentkezhetnek, emellett migrénes panaszokra is készülni kell. A változékony időjárás további terhelést okoz, a krónikus betegek és az idősek vérnyomás-ingadozást, gyakori rosszullétet tapasztalhatnak. A változó irányú szél gyakran megerősödik, ez pedig múlni nem akaró, intenzív fejfájást, szokatlan stresszt és ingerlékenységet okoz. A tüneteken enyhíthet, ha megpróbálja tudatosan is kerülni a stresszes helyzeteket és nyugodt körülmények között tölti a napot.

A változékony időben fontos áttérni kímélő étrendre, kerülje a zsíros és fűszeres ételeket, helyezze előtérbe a szárnyas húsokat és a halból készült fogásokat. Fogyasszon minél több zöldséget és gyümölcsöt, ezzel immunrendszerét is tartósan megerősítheti.

Az időjárás a nap nagy részében nem kedvez a szabadtéri programoknak. A csapadékos időben alacsony a hő-és komfortérzet, könnyen megfázhat, ha nem vigyáz. A borús időben mentális panaszok is felléphetnek, gyakori lehet a levertség és a fáradékonyság. Sokat segíthet, ha vidám színekkel veszi körbe magát és a rendszeresen alkalmazott fényterápia is enyhíthet ezeken a panaszokon.

A légszennyezettség az ország nagy részén alacsony, északnyugaton és délnyugaton a nagyobb városokban lehet egészségtelen a levegő minősége.

A közlekedést napközben sokfelé nehezíti eső és erős oldalszél. A csapadékos tájakon csúszóssá válik az útburkolat, megnő a féktáv. Az erős szél hatására csökken a menetstabilitás, a balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelem javasolt.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentek

h i r d e t é s