h i r d e t é s

Marad a meleg

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Marad a meleg

2018. július 16. - 06:28

 

A héten is marad a meleg, júliusi idő, ám időnként záporok, zivatarok frissíthetik fel a időt! - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a napsütés mellett egyre több gomolyfelhő jelenik meg az égen, de számottevő csapadék általában nem lesz. 

Délután tovább növekednek a gomolyfelhők, de folytatódik a nyári idő. Elszórtan alakul ki egy-egy helyi zápor, zivatar. A nyugati szél élénk lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 30 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Hétfőn a frontra érzékenyeket továbbra sem terheli fronthatás, de országszerte érezhetően növekszik a hőterhelés. - írja a meteoklinika.hu

Ez elsősorban az időseket, a szívbetegeket és a vérnyomás-problémákkal élőket viselheti meg erősebben, de a tartósan a szabadban tartózkodóaknak is jelentkezhetnek panaszaik. Próbáljon minél több időt árnyékban tölteni, a tűző napon fokozódik a napszúrás veszélye is. Többfelé fülledtebbé válik az idő, ez szintén okozhat rosszullétet, légszomjat, és csökken a munkavégző-képesség is.

Fontos a sok folyadék fogyasztása, napi 2-3 liter vizet ajánlott magunkhoz venni, a fizikai munkát végzőknek még ennél is többet. Emellett az ásványi sók pótlásáról se feledkezzen meg, az izzadás során sokat veszít ezekből a szervezetünk. Enyhén sózott ételekkel már orvosolhatja a problémát, nem szabad ezt sem túlzásba vinni.

Az étkezés során egyébként is törekedjen a változatos, de gyomrot kímélő fogásokat választani, a vitamindús zöldség- és gyümölcsfélék pedig elengedhetetlenek az immunrendszer erősítésében. Fogyasszon sok paradicsomot, paprikát, uborkát, magas víztartalmuknak köszönhetően nyersen fogyasztva ezek hűsítőleg is hatnak. A sokféleképpen elkészíthető cukkíni is jó választás ebben az időszakban, salátákban, de akár főételként is alkalmazhatjuk.

A pollenterhelés fokozódik, az allergiások tünetei erősödhetnek. Elsősorban még mindig a csalánfélék okozhatják a legintenzívebb tüneteket, az érintettek lehetőleg kerüljék el a gazos parkokat és a réteket.

Az UV-sugárzás a déli órákban elérheti a nagyon erős fokozatot, a már megszokott módon, magas faktorszámú fényvédőkkel védje a bőrt. Ne feledkezzen meg az arc és a nyak bekrémezéséről sem!

A közlekedést a tűző nap zavarhatja, elvakíthatja a sofőröket, mindig legyen önnél napszemüveg ilyen esetekre! Tűző napon álló járműben ne hagyjon kisgyereket és élő állatot se, pillanatok alatt felforrósodhat az utastér. Északkeleten helyenként záporoktól válhat nedvessé az útburkolat, növekszik a csúszásveszély, és a reflexek is tompulnak, fokozott óvatosság ajánlott az utakon!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s