h i r d e t é s

Marad a meleg, napos, tavaszi idő

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Marad a meleg, napos, tavaszi idő

2019. április 20. - 06:03

 

A húsvéti hosszú hétvégén is kedveznek a feltételek a szabadtéri programoknak, de hétfőn már záporok is lesznek. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt sok napsütés melegíti a levegőt, csapadék nem alakul ki. 

Délután napos, kellemes tavaszi időre készülhetünk, csak kevés gomolyfelhő jelenik meg az égen. Csapadék nem lesz. Időnként megélénkül a keleties szél, a legmagasabb hőmérséklet 15, 21 fok között alakul.

Vasárnap délelőtt a napsütést időnként felhősödés zavarja, de számottevő csapadékra nem számíthatunk.  Délután a napsütés mellett változóan felhős időre van kilátás, északkeleten egy-egy zápor is előfordulhat. Mérsékelt lesz a nyugati szél. 16, 21 fokra melegszik a levegő.

Hétfőn délelőtt délen lesz több napsütés, északon többfelé befelhősödik az ég. Északon kisebb eső is lehet, máshol csapadék nem valószínű.  Délután többször megnövekszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak. Északkeleten többfelé lehet zápor, máshol csak néhol alakul ki kisebb eső. Megélénkül a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 20 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szombaton továbbra is frontmentes időre számíthatunk, és a frontérzékenyek számára kedvező időszak még több napig kitart. - írja a meteoklinika.hu

Erőteljes humánmeteorológiai hatások nem érik szervezetét, ezt pedig érdemes kihasználni regenerálódásra, aktív pihenésre. Az időjárás is kedvezően alakul a szabadtéri programokra, akár hosszabb kirándulásokat, túrákat is szervezhet. Vigye ki a gyerekeket a friss levegőre, a napos, kellemes időben javul a hangulata és a közérzete is. A kint eltöltött idő hatására este is jóleső fáradtság töltheti el, könnyebben megy az elalvás, amire szombat este most még nagyobb szüksége is lesz. A fejfájás gyakorisága azonban fokozódik: nem mindenki bírja a melegedést, illetve a hőingás is nagy a napon belül. Ebben a légköri helyzetben az emésztési panaszok is gyakoriak, illetve az arra hajlamosaknál a vérnyomás is ingadozhat.

A hétvégi szabadtéri programok alatt az érzékeny bőrűeknek már ajánlott védekezniük a nap káros sugarai ellen. Abban az esetben, ha nagyon fehér bőrrel rendelkezik, már 20-30 perc alatt bőrpír jelentkezhet az erős fokozatot megközelítő UV-sugárzás hatására. Különösen a déli órákban növekszik a leégés veszélye, ezért amennyiben érintett, akkor használjon naptejet a szabad bőrfelületein. A téli időszakot követően érzékenyebb a bőr, legkönnyebben a válla, illetve az arca pirulhat meg. Igaz ez a kisgyerekekre is, az ő védelmükről szintén gondoskodjon.

A közlekedést veszélyes időjárási jelenség nem nehezíti, de az utakon több figyelmetlen, szétszórt sofőrrel találkozhat. A napsütés is elvakíthatja, elsősorban napkelte és napnyugta idején, így mindenképpen vigyen magával napszemüveget akár gépjárművel, akár gyalogosan vagy biciklivel közlekedik!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s