h i r d e t é s

Marad a nyári meleg

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Marad a nyári meleg

2018. augusztus 20. - 06:13

 

Augusztus 20-án, és még azt követően is marad a nyári meleg, igazi strandidőre van kilátás! A 30-33 fok garantált! Szombaton azonban itt a lehűlés! - írja az Időjárás.hu

Délelőtt nyugaton változóan, máshol gyengén felhős lesz az ég. Csapadék nem alakul ki. 

Délután igazi strandidő várható sok napsütéssel. Az időnként megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. Az északkeleti szél mérsékelt lesz.

Kora délután 29, 34 fok várható.

Kedden a szikrázó napsütést alig zavarja felhősödés, a kánikulában csapadék nem várható. Mérsékelt lesz az északkeleti szél. A hőmérséklet csúcsértéke 29, 34 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Hétfőn is folytatódik a hőhullám, a kánikula már nemcsak a legyengült vagy idős szervezetet veszi igénybe, hanem a fiatal, egészséges embereket is.- írja a meteoklinika.hu

Több napja tart a nagy meleg, az éjszakák sem hoznak felfrissülést, folyamatos hőstressz alatt állunk. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a legmelegebb órákban lehetőleg tartózkodjon hűvös, zárt helyen, a tűző napsütést pedig mindenképpen kerülje! Nem is gondolná, hogy az izzadás során mennyi folyadékot veszít, pótlásáról ásványvízzel, gyümölcsteával, gyümölcslevesekkel és lédús zöldségekkel, gyümölcsökkel gondoskodjon! A kávé kerülendő, az alkohol és az energiaitalok fogyasztása pedig tilos ebben a nagy melegben! A folyadékigény akár 3-4 liter is lehet, fizikai aktivitástól és testtömegtl függően. Ennek elmulasztása a kiszáradás mellett akár hőgutát is kiválthat, emellett a napszúrás veszélye is fokozottan fennáll! Az ünnepi rendezvények alatt különösen figyeljen oda erre!

Csuklóra, tarkóra tett vizes zsebkendővel, vízpermettel hűtheti magát, a szívbetegek, keringési és vérnyomás-panaszokkal élők kiemelten veszélyeztettek. A pihenés is nagyon fontos, mindenféle fizikai igénybevétel rettentő kimerítő lehet. A szervezet nehezen alkalmazkodik a szokatlan forrósághoz, minden energiát a hűtésre próbál felhasználni, ezért ne terhelje a gyomrát se nehéz ételekkel - helyette kímélő, frissítő fogásokat válasszon!

A nagyon erős, 7-est meghaladó UV-sugárzás akár 15-20 perc alatt is károsíthatja a bőrt, 40-es faktorszámú fényvédő szerekkel védekezzen, de az a legjobb, ha ezekben a napokban egyáltalán nem merészkedik k ki huzamosabb ideig a tűző napra! A napszúrás elkerülése érdekében könnyű kalappal fedje fejét, a kisgyerekekre pedig szintén tanácsos világos színű sapkát adni! Ők nehezebben viselik a hőséget is, valamint nem érzékelik a veszélyt, a szomjúságot sem, nagyon vigyázzon rájuk!

A közlekedésben csak a napsütés lehet zavaró, ám a nagy melegben koncentrálási problémák, a fáradtság miatt ingerültség léphet fel. A balesetveszély tehát emiatt is növekszik, szánjon hosszabb időt az utazásra, inkább iktasson be több pihenőt! A napon hagyott járművek rendkívül felforrósodhatnak, semmiféle élőlényt ne hagyjon benne!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s