h i r d e t é s

Marad a párás, fülledt idő

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Marad a párás, fülledt idő

2019. augusztus 27. - 06:17

 

A hét első felében folytatódik a záporokkal, zivatarokkal tarkított fülledt idő, majd szerdától szárazabb légtömegek érkeznek. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt elkezd szakadozni a felhőzet, de még sokfelé erősen felhős idő lesz jellemző. Helyenként eső, zápor is lehet. 

Délután eleinte még tovább szakadozik, csökken a felhőzet, és kisüt a nap, majd a fülledt időben ismét szórványos zivatarokra kell készülni. A mérséklet szél zivatarokban megerősödhet. A legmagasabb hőmérséklet 28, 34 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Kedden tovább romlik a humánmeteorológiai helyzet, habár front továbbra sem érkezik térségünk fölé. Fülledtség és változékonyság lesz jellemző, a hét második felében már a száraz forróság jelenti az igénybevételt. - írja a meteoklinika.hu

Főként a fülledtség és a nyári meleg okozhat panaszokat, különösen abban az esetben, ha keringési problémákkal küszködik. Ebben az esetben a délutáni órákban vérnyomás-ingadozást, rosszullétet és légszomjat is tapasztalhat, és a tünetekre még este is számítani kell. A zivatarok idején az asztmások állapotában átmeneti romlás állhat be – ebben az esetben próbáljon zárt térbe húzódni a vihar elvonultáig.

A szabadtéri programok során ügyeljen arra, hogy az érzett hőmérséklet még a mért, 30 fok körüli értékeknél is több fokkal magasabb lesz, a tűző napon akár napszúrást is kaphat. Szellős, de jól takaró ruhadarabokat viseljen, amik az erős, nagyon erős UV-sugárzástól is óvják a bőrét, a déli órákban pedig lehetőleg ne tartózkodjon huzamosabb ideig a tűző napon. Különösen figyeljen a gyerekekre, ők hajlamosak megfeledkezni minderről, nagyon könnyen leéghet a bőrük! Magas, legalább 40-es faktorszámú fényvédő krémek használata javasolt, fürdőzés esetén lehetőleg vízálló változatban.

A pollenterhelés időben igen változékony lesz, a záporokat, zivatarokat követően 1 órával ugyanis minimálisra csökkenhet a levegő pollentartalma. Ezen kívül azonban a parlagfű pollenkoncentrációja eléri a nagyon magas, sokfelé pedig az extrém magas szintet! Az allergiásoknak most nem javasolt a szabadban sportolni, és ajánlott minden nap hajat mosni!

A közlekedésben a záporok, zivatarok területén csúszóssá, nedvessé váló utak komoly baleseti veszélyforrást jelentenek. Akár felhőszakadás, jégeső is lehet. A megnövekedett féktávolság miatt nagyobb követési távolság és a sebesség mérséklése ajánlott, nem árt óvatosnak lenni a vízátfolyásokkal sem! A tűző napon hagyott jármű könnyen felforrósodhat, ne hagyjon semmilyen élőlényt az utastérben még rövid időre se!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s