h i r d e t é s

Marad az otthon-tanulás a tanév végéig

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Marad az otthon-tanulás a tanév végéig

2020. május 20. - 19:09

 

A megyékben május 25-től, a fővárosban június 2-től nyitnak az óvodák és bölcsődék.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

"Túl vagyunk az érettségin, már mindenki azzal foglalkozik, hogy hogyan zárjuk a tanévet. Jó hírem van, megszülettek az ezzel kapcsolatos döntések is" - jelentette be Maruzsa Zoltán a kormány Facebook-oldalán szerda délután.

"Mivel a járványveszély mértéke érdemben csökkent, az óvodák és bölcsődék a megyékben május 25-től, a fővárosban június másodikától visszatérnek a normális működési rendhez" - közölte a köznevelésért felelős államtitkár.

Az intézményeknek külön igazolások nélkül is fogadniuk kell a gyermekeket. A nyár folyamán egy intézmény legfeljebb két hétre állhat le. Indoklása szerint erre azért van szükség, mert a szülők szabadsága sok esetben elfogyott, dolgozniuk kell.  

"Tapasztalatok szerint a tantermen kívüli digitális munkarend jól működik, ezért a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad, és a tanév hossza sem változik. Június 2-től engedélyezik az iskolákban a pedagógusok és diákok oktatási célú találkozását, kiscsoportos konzultációk és egyéni felkészítések tartását, amennyiben annak célja az elmúlt hónapokban tanultak rendszerezése, megerősítése, az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatása" - mondta.

Engedélyezik a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátását is. Június 2-től megváltoztatják a gyermekfelügyelet rendjét is: már nem csak a kijelölt intézményekben, hanem minden iskolában meg kell szervezni az odajáró gyerekek felügyeletét. A gyerekeket külön feltételek és igazolások nélkül fogadni kell, és ezt a rendet az iskoláknak június 26-ig biztosítaniuk kell.

A felügyeletben résztevők számára június 2. és 15. között elsősorban felzárkóztató, a tanulásokat támogató tevékenységek szervezendőek, június 16. és 26. között pedig a következő tanévre való felkészülésre kerülhet sor, de intézményi hatáskörben napközis táborok is szervezhetőek, az alapvető járványügyi szabályok betartása mellett.

A nyári táborokról jövő héten adnak tájékoztatást.

A gyermekfelügyeletben részt vevő gyermekek étkeztetésénél június 29-től állnak át a nyári szünetben alkalmazandó rendre, addig a tanév során érvényes szabályok szerint kell azt biztosítani.

A kormány azt kéri az intézményektől, hogy idén ne szervezzenek tömeges, a tanulók és pedagógusokra nézve kötelezően látogatandó tanévzáró ünnepségeket, ballagásokat. Olyan ünnepség viszont lehetséges, ahol nem lesz egyszerre tömeg. A bizonyítványok kiadását is így javasolják megszervezni. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s