h i r d e t é s

Maradandó károsodás a pszichiátriai szertől

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Maradandó károsodás a pszichiátriai szertől

2018. április 05. - 14:35

 

Amikor a bajai fiatalember segítséget keresett a pszichiátrián, még nem sejtette, hogy a végeredmény tragikusabb lesz, mint a kiinduló probléma, amivel hozzájuk fordult.

Illusztráció: pixabay.com

A negyvenes éveiben járó férfi alvási nehézségei miatt kereste fel a háziorvosát, aki viszont a pszichiátriára utalta. Ott – megoldás gyanánt – több különböző pszichiátriai szert írtak fel neki, köztük egy lítiumtartalmú „hangulatstabilizálót”. Mivel ez a szer nehézfém-tartalmú vegyület lévén erősen igénybe veszi a szervezetet, főleg a vesék működését, szoros és rendszeres ellenőrzése előírás, ám a férfi esetében ez jócskán hagyott kívánnivalót maga után.

A férfi rendszeresen látogatta a járóbeteg-rendelést, de állapota nem javult – rosszul érezte magát és továbbra sem tudott aludni. Így hamarosan újra kórházba került.

Körülbelül fél-egy évvel azután, hogy a tudatmódosító szereket szedni kezdte, ismét a pszichiáternél kötött ki, aki ez alkalommal megállapította, hogy a lítium mégsem volt jó választás. Ezért más pszichiátriai szert írt fel neki. A férfi eleinte néhány napig jobban volt, majd állapota ismét rosszabbodni kezdett.

Újra kórházba került, ahol megint lítiumot kezdtek adagolni neki. Állapota tovább romlott, ezért végül a belgyógyászaton alapos vizsgálatnak vetették alá. Így derült ki: a testében lévő lítium szintje már túlhaladta a megengedett felső határértéket – a férfi lítiummérgezésben szenvedett. A mellékhatások borzasztóak voltak: elfelejtett olvasni, nem tudott rendesen nyelni, végtagjai remegtek, arcizmai lemerevedtek. Jelenleg rehabilitációra jár, hogy a teste valamennyire használható állapotba kerüljön.

A férfi a tönkretett életéért kártérítést szeretne kapni, ezért családjával egy olyan jogvédő szervezethez fordultak, akik kifejezetten a pszichiátriákon történő jogsértések feltárásával foglalkoznak. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért szerint a tudatmódosító pszichiátriai szerek okozta mentális és fizikai károsodások szinte mindennaposak, több mint húszéves praxisuk során számos ilyen ügyön dolgoztak már.

 


 

h i r d e t é s