fbpx Máris halott az új európai jobboldal | CIVILHETES

h i r d e t é s

Máris halott az új európai jobboldal

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Máris halott az új európai jobboldal

2021. július 03. - 16:23

 

Úgy tűnik, nem mindenki osztja azt az ötletet, hogy egyetlen csoporttá, esetleg párttá álljanak össze az európai konzervatívok.

Forrás: fuhu.hu

Az új európai jobboldalnak kellett volna megszületnie, ehelyett valószínűleg máris halottá nyilvánították – írja a 16 európai párt által aláírt közös nyilatkozatról az olasz Repubblica, amelyet a hvg.hu szemlézett.

A cikk azt boncolgatja, hogy nem mindenki osztja azt az ötletet, hogy egyetlen csoporttá, esetleg párttá álljanak össze az európai konzervatívok: a Konzervatívok és Reformerek (ennek tagja a lengyel PiS), és a Marine Le Pen-, Salvini-, Afd-féle Identitás és Demokrácia. A lap szerint a Konzervatívoknak nem fűlik a foguk ahhoz, hogy egy közös úton egyesüljenek, de az olasz Fratelli d'Italia vezetője, Giorgia Meloni is úgy éli meg a dolgot, mint Matteo Salvini sokadik próbálkozását arra, hogy megállítsa Melonit az európai érvényesülésben.

A cikk szerint abból is látszik, hogy valójában a charta nem egy új pártcsoport születésének ágyaz meg, hogy semmi ilyesmire nincs benne utalás. Kizárólag az Európa jövőjéről szóló konferenciáról írnak benne, amely a feltételezések szerint egy föderalista Európa terveit készítené elő. Pedig a lap szerint Salvini, az osztrákok és a finnek nagyon szerették volna ezt elérni, de még Orbán Viktor is távol tartja magát ettől a közeli választások miatt.

Emlékeztettek arra, hogy Salvini azért vágyott rá, hogy valamiféle új csoportosulás élére állhasson, mert európai mozgástere jelenleg nulla. A hatalmi játék annyira nyilvánvaló, hogy a Fratelli d'Italia korábban háromszor is elhalasztotta a charta aláírását, és csak úgy voltak hajlandók rá, hogy nincs a szövegben utalás pártcsoportra. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s