fbpx "Második nem" Filmklub - 2. vetítés - Frances Ha | CIVILHETES

h i r d e t é s

"Második nem" Filmklub - 2. vetítés - Frances Ha

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Második nem" Filmklub - 2. vetítés - Frances Ha

2017. március 18. - 08:25

 

Várunk minden érdeklődőt március 31-én 18:00-tól a Reanimatio Házban (2500 Esztergom, Pázmány Péter utca 6.), ahol a 2012-ben készült Francis Ha c. filmet vetítjük Greta Gerwig főszereplésével. 

A film kapcsán Csabai Krisztina pszichológussal beszélgetünk.

Belépő: 400 Ft

Francis Ha
(feliratos, amerikai vígjáték, 86 perc, 2012)

"Noah Baumbach megcsinálta a frusztrációját retrólázba fojtó Y generáció lenyűgöző közérzetfilmjét. Az esetlenségében zseniális Greta Gerwig botladozása az elveszett glamourját hiábavalóan, de varázslatosan kergető New Yorkon keresztül huszonöt fölött kötelező program." (Gyenge Zsolt /revizoronline.com)

Magyar feliratos előzetes:

Az eseményhez csatlakozni lehet a facebook-on >>

A "Második nem" Filmklubról:

Az esztergomi Eurohíd Alapítvány által üzemeltetett Reanimatio Házban márciusban indítunk egy összesen hat alkalmas, tematikus filmklubot. A vetítéssorozat hiánypótló szerepet fog betölteni Esztergom életében, mivel a városban hosszú évek óta nincs már mozi.

A "Második nem"-re keresztelt filmklub a közhasznúság jegyében aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi problémákra reflektál. Csupa mai, női sorsokat bemutató filmeket gyűjtöttünk össze az ún. "art" filmek kategóriájában.Olyan műveket választottunk, melyek hitelesen és igényesen mutatják be témájukat, és melyeket túl sokan nem ismernek.

A "Második nem" elnevezés Simone de Beauvoir azonos című esszékötetére utal, mely a társadalmi nemeket vizsgáló tudományág (gender studies) egyik alapvetésévé vált. Az írónő saját korával bezárólag elemzi a női szerepek kialakulását és változásait. Mi a 2000-es évektől vesszük fel a fonalat ugyanebben a témában. Fontosnak tartjuk a női szerepköröket naprakészen, sokoldalúan, szélsőségektől mentesen, és folyamatként bemutatni, hogy valamilyen átalakulásban és fejlődésben lévő helyzetként váljon láthatóvá a közönség előtt.

A vetítéseket megelőzően rövid beszélgetéseket és előadásokat hallgathatnak meg a nézők a konkrét filmmel vagy általánosságban a választott témával kapcsolatban. A felkért előadók között szociológus, pszichológus, filmkritikus, művelődésszervező és író is van.


A rendezvénysorozatot az NKA támogatja.


 

Kommentek

h i r d e t é s