h i r d e t é s

Mától nem lőhetnek a tüntetőkre a denveri rendőrök

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mától nem lőhetnek a tüntetőkre a denveri rendőrök

2020. június 06. - 11:27

 

Az ügyben döntő szövetségi bíró szerint a békés tiltakozóknak nem szabadna rettegniük a rendőri megtorlástól, "különösen akkor, amikor pont a rendőri erőszak ellen tiltakoznak".

A kép illusztráció! - Forrás: newsbreak.com

Az USA Colorado államának fővárosában, Denverben a rendőrség egy pénteki bírósági döntés értelmében nem használhat könnygázt, villanógránátot és műanyag lövedéket a tüntetők ellen.

Az ideiglenes tilalom alapja egy csütörtökön helyben benyújtott kereset volt, melyben a George Floyd halála miatt tüntetők a rendőri túlkapások miatt panaszkodtak.

A denveri tüntetők több esetről beszámoltak, amikor a rendőri intézkedések során tiltakozók és újságírók sérültek meg, és úgy vélik: a rendőri megtorlásoktól való jogos félelmük akadályozza szólásszabadságukat.

Denverben bő egy hete mindennaposak a megmozdulások.

  • a tüntetők betörték az állami legfelsőbb bíróság és egy múzeum épületének ablakait
  • és boltokat fosztottak ki.

A keresetet benyújtó négy aktivista azt hangsúlyozta, hogy a tüntetések mindezek ellenére nagyrészt békésen zajlottak.

A panaszosok kifogásolták, hogy a denveri rendőrség egyértelmű figyelmeztetés és felszólítás nélkül vetett be sérülést okozó tömegoszlató fegyvereket.Legalább egy nő súlyos szemsérülést szenvedett egy lövedéktől.

Az ítéletben szerepel:

  • számos felvétel van arról, hogy a rendőrség könnygázt és lövedékeket vet be a békés tüntetők ellen, akik mindössze az alkotmányban biztosított gyülekezési jogukat gyakorolták.
  • a tiltakozók ellen a zavargások, nem pedig a békés megmozdulások elfojtására használt szélsőséges megoldásokat alkalmaztak
  • a denveri rendőrség képtelen volt teljesíteni kötelességét, és megregulázni saját embereit.

24.hu


 

h i r d e t é s