h i r d e t é s

Még egy zivataros nap...

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Még egy zivataros nap...

2018. június 08. - 06:30

 

Pénteken folytatódik a fülledt, meleg időjárás, záporokkal, zivatarokkal, néhol felhőszakadással, jégesővel. - írja az Időjárás.hu

János felvétele Székesfehérvárról

A folytatásban szombaton marad a zivataros idő, vasárnap már valamivel szárazabb, kánikulai meleg várható.

Délelőtt a napsütés mellett megnövekednek a gomolyfelhők és helyenként, főleg északkeleten zápor, zivatar alakulhat ki.

Délután a napsütést erősen megnövekvő felhőzet zavarja, elszórtan zápor, zivatar várható, néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, zivatar idején erős-viharos széllökés is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között alakul.

Szombaton a fülledt, meleg időben sokfelé kell záporra, zivatarra számítani. Ezeket felhőszakadás, jégeső is kísérheti. Az északkeleti szél mérsékelt lesz, zivatar idején erős-viharos széllökés is lehet. 26, 31 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Vasárnap a sok napsütést gomolyfelhők zavarhatják, helyenként alakulhat ki zápor, zivatar. Mérsékelt lesz az északi szél. 28, 32 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Pénteken már több, 10 napja fülledt, párás levegő veszi igénybe szervezetét, ezt pedig már akkor is megérezheti, ha egyébként jól viseli a nyári időt. - írja a meteoklinika.hu

Sokan szenvednek panaszoktól: a fejfájás, a vérnyomás-ingadozás, a kialvatlanság szinte mindennapos, a kisgyerekek nyűgösek, a türelmetlenség, ingerlékenység is általánossá vált. A záporok, zivatarok területén a fülledtség kellemetlen perceket okozhat a légzőszervi megbetegedéssel élőknek is, a viharok idején pedig az asztmások állapota is romlik. A kánikulai meleghez közelítő időben, a magas páratartalom hatására azonban még melegebbnek érezheti a levegőt, mint amilyen az valójában. A fizikai munka során hamarabb elfáradhat, légszomj, rosszullét is jelentkezhet. Az idősek, a keringési panaszokkal élők és a szívbetegek is pihenjenek sokat, különösen a legmelegebb déli órákban, a megerőltető tevékenységeket is inkább halasszák későbbre.

A tartós terhelés ellen könnyű étkezéssel is védekezhet, egyen a napokban sok salátát, friss zöldségfélét és gyümölcsöt, de lehetőleg kerülje a hüvelyeseket, a káposztát ás a karalábét is. A húsok közül inkább a szárnyasokat részesítse előnyben, illetve hal is gyakrabban kerüljön az asztalra. Desszertként is inkább gyümölcsöket, gyümölcssalátát fogyasszon, mérsékelje a cukorfogyasztást.

Az allergiásoknak rossz hír, hogy magas a levegő pollenkoncentrációja. A pázsitfűfélék és a csalán többeknél okozhat akár intenzív panaszokat is, a szabadban való sportolás, futás pedig fokozhatja a tüneteket. Segíthet, ha gyakrabban mos hajat, a szellőztetést pedig a korareggeli vagy az esti órákra időzítse!.

A déli órákban erős UV-sugárzás várható, ez ellen magas faktorszámú fényvédőkkel óvja a bőrét, a vízpartokon és strandolás közben pedig legyen még óvatosabb! 11 és 15 óra között húzódjon árnyékba – ott is lehet barnulni, ráadásul egyenletesebb, egészségesebb színt kaphat így.

A közlekedőket időnként elvakíthatja az erős napsütés, legyen mindig kéznél napszemüveg, így megelőzhetjük a baleseteket. A napon álló autóban soha ne hagyjunk kisgyereket, állatot, vagy más élőlényt, pillanatok alatt felforrósodhat az utastér! A záporok, zivatarok tehetik nedvessé az útburkolatot, a csúszós útszakaszokon megnövekedhet a féktáv, ilyenkor mérsékeljük a sebességet!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s