h i r d e t é s

Még most sem késő beadatni az influenza elleni védőoltást

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Még most sem késő beadatni az influenza elleni védőoltást

2019. január 06. - 08:57

 

A statisztikák szerint az oltásokkal felére csökkenthető a kórházi kezelések száma.

A kép illusztráció! - Forrás: pxhere.com

A korábbi évek tapasztalatai alapján januárban szokott meredeken megemelkedni az influenzás betegek száma, ami februárban éri el a csúcspontot. Védőoltással azonban hatékonyan vehetjük fel a harcot a betegséggel, ehhez idén 1,3 millió térítésmentes oltóanyag áll rendelkezésre.

Az influenza elleni védekezés legjobb eszköze a védőoltás és a személyes higiéné, a gyakori kézmosás, fertőtlenítés fokozott betartása – figyelmeztetett az egészségügyért felelős államtitkár. Horváth Ildikó ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az oltással csökkenthető a betegség nyomán kialakuló szövődmények száma.

- A statisztikák azt mutatják, hogy az oltásokkal felére csökkenthető a kórházi kezelések száma, és harminc-ötven százalékkal csökken a halálozás – jelentette ki.

– Jelenleg nincs járvány, az jellemzően január végén, február elején szokott kezdődni – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. – A járvány azt jelenti, hogy százezer ember közül legalább 150-en megbetegszenek influenzában – tájékoztatott. A szakember elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden évben influenzafigyelő szolgálatot működtet, a kormányhivatalok és a járási hivatalok népegészségügyi osztályai, valamint a háziorvosok bevonásával. – Mivel a megbetegedésekről kötelező jelentést küldeniük, ezért pontos információ van arról, hogy adott időszakban milyen típusú vírustörzsekkel állunk szemben, és hogyan alakul a megbetegedések száma – mondta. A tisztifőorvos azt is hozzátette, az influenzás megbetegedések rizikócsoportjába tartoznak a krónikus betegek, a várandós kismamák és az idősek, ezért nekik különösen fontos beadatni időben az oltást, hiszen ez a legjobb védekezési mód. 

– Ha valaki már megkapta a vakcinát, de mégis megbetegedett, akkor tudhatja, hogy nem influenzás, hiszen az influenzaszezonban más típusú kórokozók is terjednek, amelyek felső légúti megbetegedést okoznak – hívta fel a figyelmet.

Müller Cecília a sajtótájékoztatón emlékeztetett rá: a térítésmentes védőoltás valamennyi háziorvosnál hozzáférhető, akik pedig nem jogosultak az ingyen vakcinára, azok bármelyik patikában megvehetik azt.

– A gyerekeknek külön oltást biztosítottunk, amely féléves kor felett ajánlott – emelte ki, majd hozzátette: az ennél kisebbeket a környezetük védi, hiszen ha a családban mindenki be van oltva, a csecsemő sem fog megfertőződni.

A tisztifőorvos azzal zárta a mondandóját: aki most oltatja be magát, még időben van, hiszen két hét alatt fejti ki hatását az oltás, akkorra ad védettséget. (dehir.hu)


 

h i r d e t é s