h i r d e t é s

Még nem ért véget a harmadik hullám

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Még nem ért véget a harmadik hullám

2021. május 04. - 11:55

 

Néhány települése emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának a jelenléte 

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Elsőként az oltási program állásáról adott tájékoztatást György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője. Az indiai vírus már itt van a szomszédban, és még okozhat a szakemberek szerint meglepetéseket.

Elérkeztük az egyéni felelősség szakaszába – mondta az államtitkár. Mindenkinek biztosított a lehetőség, hogy felvegye az oltást, és ez minél gyorsabban történik, annál gyorsabban állhat vissza az élet a nromális kerékvágásba.

A múlt héten az egyszer beoltottak száma meghaladta a négymilliót, míg a kétszer beoltottak száma a kétmilliót. A magyar lakosság 43 százaléka már beoltott. A legfrissebb adatok szerint a beoltottak száma 4 099 495 fő, közülük 2 157 637 fő már a második oltását is megkapta. A regisztráltak száma 4,725 millió fő, 80 százalékuk már megkapta az oltását, és most már akár egy napon belül az oltáshoz lehet jutni.

Az online időpontfoglalóban továbbra is Sinopharm és AstraZeneca foglalható, de hamarosan 200 ezer Szputnyikot is elérhetővé tesznek, de csak azok kapnak oltást, akik a foglalásról SMS-t kapnak.

333 450 Pfizer-oltás is érkezett, nagyobb része a második körös oltásokhoz szükséges, a többit elteszik a 16-18 éves korosztály oltásához. Ennek a korosztálynak is regisztrálnia kell, legkésőbb május 7-ig, mert csak érvényes regisztrációval lehet időpontot foglalni a jövő hét második felére tervezett oltásokra.

A héten érkezik Moderna-oltás is, ez a háziorvosok és az idősotthonok kapják majd. Elkezdik a Janssen egyadagos vakcinájával is az oltást a honvédségi oltóbuszokkal.

Megkezdődik a Magyarországon élő külföldiek oltásának az előkészítése is. Keddtől elindult a regisztrációjuk, az oltás részleteiről később adnak tájékoztatást. A külhoni magyarok is regisztrálhatnak az oltásra, de az oltásukat csak akkor kezdik el, ha a magyarországi regisztráltak közül mindenkit beoltottak.

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 519 esetben intézkedtek a rendőrök. 79 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. A tranzitszabályok megszegése miatt 14 rendőri intézkedés történt. A hatósági házi karanténok száma 26 080 – mondta Gál Kristóf, az ORFK szóvivője.

A járványügyi adatok javulást mutatnak, 726 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 784 837 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 137 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 045 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 532 990 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 223 802 főre csökkent. 4739 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 549-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette az elmúlt 24 óra adatait Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Magyarországon továbbra is a brit mutáns dominál, súlyos megbetegedést képes okozni – emlékeztetett a tisztifőorvos. A számok még arra figyelmeztetnek, hogy a járványnak még nincs vége, a harmadik hullám leszálló szakaszában vagyunk. A védőoltások nem adnak 100 százalékos védelmet, és felelősséggel tartozunk azokért, akik nem beoltottak, ezért fontos a védelmi intézkedések betartása.

A WHO állást foglalt a Sinopharm vakcinájával kapcsolatban, a szakirodalmat összefoglalva a hétvégére várják a szervezet ajánlását. Ha a WHO az oltóanyagok listájára felveszi, akkor ez lesz az első keleti vakcina, amelynek a használatát nemzetközileg támogatják – mondta Müller Cecília.

A fürdők újranyitásához különleges ajánlást és szabályozást hoztak létre, de arra is szükség van, hogy a védettségi igazolvány birtokában érkező látogatóknak érdemes óvatosnak lenniük, és betartani a távolságtartási szabályokat, valamint a megszokott óvintézkedéseket, így a lábmosó vagy a zuhany használatát. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s