h i r d e t é s

Még nem tér vissza a nyár, borongós időre ébredünk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Még nem tér vissza a nyár, borongós időre ébredünk

2019. július 11. - 06:07

 

A kánikula nem tér vissza, folytatódik a hűvös idő. Péntektől egyre többfelé csapadékra is számítani kell.  - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Kovács Tamás

Csütörtökön délelőtt változóan felhős lesz az ég, északkeleten egy-egy zápor, zivatar kialakulhat.  Délután többfelé megnövekszik a felhőzet, északkeleten és keleten szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati szelet időnként erős lökések kísérhetik, a délutáni csúcsértékek 21, 25 fok között alakulnak.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön nem érkezik front a térségünkbe. A nagy napi hőingás azonban keringési és szívproblémákat okozhat, az erős szél pedig tovább ront az élettani helyzeten. - írja a meteoklinika.hu

Csütörtökön folytatódik a frontmentes időszak. A reggeli hideg időben a kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élők végtagfájdalmakat tapasztalhatnak: ha ön is érintett, akkor ezeket akár egy néhány perces tornával is mérsékelheti, délutánra pedig várhatóan megszűnnek a tünetek. Napközben gyorsan melegszik a levegő, nagy lesz tehát a napi hőingás, amely keringési és szívproblémákat okozhat. Ha érzékeny, akkor vérnyomás-ingadozás és múló rosszullétek jelentkezhetnek, ebben az esetben nem ajánlott megterhelő fizikai munkát végeznie. Az északnyugati szél több helyen erős marad, emiatt a szélre érzékenyek továbbra is fejfájást és szokatlan stresszt tapasztalhatnak.

A hűvös reggelen növekszik a megfázásveszély, mindenképpen öltözzön rétegesen, ha a korai órákban a szabadban tartózkodik, illetve munkahelyre indul. Kiemelten fontos szervezete védekezőképességének erősítése, naponta több alkalommal fogyasszon valamilyen idénygyümölcsöt vagy zöldséget.

Az időjárás alapvetően kedvez a szabadtéri programoknak, de az ország északkeletei és keleti részein számítani kell záporokra, zivatarokra. Az UV-sugárzás a napos időszakokban erős lesz, de inkább csak az érzékenyebb bőrűeknek szükséges a magas faktorszámú fényvédő szerek használata.

Az allergiásoknál a pázsitfűfélék és a csalánfélék okozhatnak panaszokat, emellett a kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is eléri a magas-nagyon magas szintnet.

A közlekedésben az erős oldalszél és a zivatarok okozzák a fő veszélyt. Az erős oldalszél hatására csökken a menetstabilitás, zivatarok környezetében pedig heves csapadékhullásra kell készülni. A balesetek elkerülése érdekében vezessen fokozott figyelemmel és legyen nagyon körültekintő.

Vezető tünet a mai napon: keringési panaszok. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.

 


 

h i r d e t é s