h i r d e t é s

Még nem tisztul az idő, szükségünk lesz az esernyőre

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Még nem tisztul az idő, szükségünk lesz az esernyőre

2019. május 31. - 06:05

 

Pénteken délelőtt jellemzően közepesen felhős lesz az ég, elszórt jelleggel fordulhat elő záporeső. - írja az Időjárás.hu.

Cipőjével a kezében megy át az úttesten egy gyalogos a hirtelen jött felhőszakadás miatt vízzel borított XIX. kerületi Ady Endre úton 2019. május 29-én. További eső, zápor, zivatar várható, és elsősorban a nyugati tájakon kifejezetten őszies hőmérsékletre kell számítani. Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Délután a megnövekvő gomolyfelhőzetből záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Élénk lesz az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 23 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Pénteken nem érkezik fölénk front. Fokozatos melegedés veszi kezdetét és változékonyság is folytatódik. - írja a meteoklinika.hu

Pénteken frontmentes időben lesz részünk. Fokozatos melegedés veszi kezdetét, a fokozottan érzékenyek már tapasztalhatnak gyenge melegfronti jellegű tüneteket: a migrén mellett fáradékonyság és alvászavar is felléphet, de intenzív tünetekre még nem kell számítani. A panaszok mérséklése és a nyugodt alvás érdekében lefekvés előtt szellőztessen, és egy forró fürdő is elősegítheti a pihenést. Az álmatlanság a következő napi teljesítményére is rányomhatja a bélyegét, fáradékonyabb lehet és a figyelme, valamint a munkavégző képessége is lecsökken. A napközben fellépő fáradtság leküzdésében segít, ha elfogyaszt 2-3 csésze zöldteát, a kávé és más magas koffeintartalmú italok fogyasztása most is kerülendő!

A változékony időjárás nem szűnik meg teljes egészében, a középső országrészben és a keleti tájakon csapadékos marad az idő. A változékonyság vérnyomás problémákat okozhat, az idősek és a krónikus betegek a leginkább veszélyeztetettek.  A tartósan megterhelő időszak a gyermekét is megviseli, az ő esetükben az egyik leggyakoribb megjelenési forma a figyelem és magatartás problémák jelentkezése.

A szabadtéri tevékenységeket záporok, zivatarok zavarhatják, de az átmeneti napos időszakok jót tesznek a hangulatnak és a hő-és komfortérzet is javul valamelyest. Az UV-sugárzás a napos időszakokban elérheti az erős fokozatot, tartós napon tartózkodás esetén az érzékenyebb bőrűeknek ajánlott a fényvédőkrém használata.

A pollenterhelés újra növekszik a pázsitfűfélék és az útifű okozhat panaszokat az allergiások körében. A tüneteket mérsékelheti azzal, ha kerüli a tejtermékek fogyasztását és a szellőztetést a kora reggeli vagy a késő esti órákra időzíti.

A közlekedést zivatarok nehezítik. Zivatarok környezetében megerősödik a szél, amely jelentősen ront a gépjármű menetstabilitásán. A zivatarokat kísérő csapadék hirtelen látástávolság romlást eredményez, emellett az útburkolat is csúszóssá válik. A balesetek elkerülése érdekében vezessen fokozott figyelemmel!

Vezető tünetek a mai napon: fejfájás, alvászavar, légszomj. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s