h i r d e t é s

Megakadt a német menekültügyi reform

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megakadt a német menekültügyi reform

2018. június 12. - 10:57

 

Horst Seehofer német belügyminiszter váratlanul elhalasztotta a készülő átfogó menekültügyi reformcsomagjának ismertetését – erről értesült hétfőn a dpa német hírügynökség Berlinben a tárcavezető pártjának, a Keresztényszociális Uniónak (CSU) köreiből.

Forrás: VICE News

A dpa úgy tudja: az úgynevezett mesterterv elhalasztásának hátterében Horst Seehofer és Angela Merkel német kancellár közötti nézeteltérések állnak abban a kérdésben, hogy a belépni kívánó menedékkérők közül kiket kellene a határon elutasítani. A vitában hétfőn Bajorország külön is állást foglalt, ismét szigorúbb bevándorlási politikát követelve.

“Berlin részéről hátszélre lenne szükség, és nem arra, hogy nehéz kövekkel megrakott hátizsákká váljon” – fogalmazott képletesen Markus Söder tartományi miniszterelnök.

“Intenzíven egyeztettünk Horst Seehoferrel a terveiről. Ezekkel összefüggésben Bajorország teljes mellszélességgel kiáll mögötte” – mondta Söder. Hozzáfűzte: támogatják, hogy a belügyminiszter alapvető változást érjen el a német menekültpolitikában.

Seehofer eredetileg kedden szerette volna Berlinben bemutatni a hosszú ideje beharangozott javaslatát. A belügyi tárca egyelőre nem erősítette meg a sajtókonferencia elmaradását, viszont ehelyett bejelentett egy találkozót Seehofer és a német fővárosba látogató Sebastian Kurz osztrák kancellár között.

A Bild am Sonntag című vasárnapi lap értesülései szerint Horst Seehofer menekültügyi reformcsomagjában várhatóan szerepel, hogy meg kell tagadni a belépést a határon a papírok nélkül, vagy más EU-tagországban már regisztrált menedékkérőktől – ennek leginkább Ausztriára lennének közvetlen kihatásai.

A német kancellár vasárnap egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy az uniós jog a nemzeti jog felett áll, és tartózkodni kell az egyoldalú, nemzeti szintű lépésektől. Mint mondta, “csak az európai megoldás az igazi megoldás”. Steffen Seibert kormányszóvivő  utalt arra: a kancellár egyeztetni kívánja miniszterével a menekültügyi reformterv egyes pontjait – kormánykörökből a dpa úgy értesült, hogy “van még mit egyeztetni”.

Seehofer vasárnapi interjújában a tárca hónapok óta formálódó menekültügyi reformcsomagjával kapcsolatban elmondta, hogy Németországnak a menekültügyben nincsen a jövő kihívásainak megfelelő szabályrendszere, ezért elkészítettek egy 63 intézkedésből álló “mestertervet”. A javaslatot Gerd Müllerrel, a nemzetközi fejlesztési együttműködést irányító minisztérium CSU-s vezetőjével tervezték bemutatni a sajtónak.

Forrás: MTI/dpa / kitekinto.hu


 

h i r d e t é s