h i r d e t é s

Megalakult a finn kormánykoalíció

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megalakult a finn kormánykoalíció

2019. június 04. - 07:51

 

Négy hétig tartó tárgyalásokat követően ötpárti kormánykoalíció megalakulását jelentették be Finnországban. A baloldali Szociáldemokrata Pártból (SPD), a liberális Centrum Pártból, a svéd ajkúakat képviselő Svéd Néppártból, a Zöldekből és a Baloldali Szövetségből álló koalíció hétfőn mutatta be programját a finn fővárosban, Helsinkiben.

A Finn Parlament Helsinkiben - Forrás: wikipedia

A miniszterelnök előreláthatólag a Szociáldemokrata Párt vezetője, Antti Rinne lesz, a kormány 19 miniszterét várhatóan az elkövetkező napokban fogják kinevezni.

Az ötpárti kormánykoalíció által ismertetett program egyik fő célkitűzése az infrastruktúra és a jóléti szolgáltatások fejlesztése, ahogyan az oktatásra fordított befektetések növelése is. A program nagy hangsúlyt helyez továbbá a klímaváltozás elleni küzdelemre, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére.

“Ez a kormányprogram csökkenteni fogja a jövedelmi különbségeket a finn társadalomban” – mondta Antti Rinne a Helsinki központi könyvtárában tartott nyilvános eseményen.

A tervek szerint a többletkiadásokat az adóterhek – különösen a környezetvédelmi adó – emeléséből, a foglalkoztatás növeléséből, valamint mintegy 2,5 milliárd euró értékű állami vagyoneszköz kiárusításából finanszírozzák. A program 730 milliárd eurós többletbevételt irányoz elő adóemelésekből, a környezetvédelmi adó mellett várhatóan emelkedni fog az üzemanyagra, illetve a dohány- és az alkoholtermékekre kivetett adó is. A jelenlegi, 72,4 százalékos foglalkoztatási arányt pedig 75 százalékosra szeretnék növelni.

Rinne kiemelte: eljött az idő “befektetni a jövőbe”. A tervek között szerepel a középfokú oktatás ingyenessé tétele, valamint a tankötelezettség korhatárának 17-ről 19 évre emelése is. (MTI/Reuters/dpa) / kitekinto.hu


 

h i r d e t é s