h i r d e t é s

Megbukott néhány sonka

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Megbukott néhány sonka

2019. április 12. - 12:51

 

A húsvéti időszakban is rendszeresek a fogyasztóvédelmi ellenőrzések. - írja a hazipatika.hu.

Illusztráció: pixabay.com

Fokozottan ellenőrzik a termékeket

A fogyasztóvédelmi hatóság a korábbi évekhez hasonlóan idén is fokozottan ellenőrzi az ünnepi időszak jellegzetes termékeit: a csokoládényuszikat, a húsvéti sonkákat és a pálinkákat. Az árak feltüntetése mellett a mérőeszközök meglétét, hitelességét, a nyugtaadást, és a vállalkozás elérhetőségéről szóló tájékoztatást is ellenőrzik a húsvéti vásároknál, kitelepüléseknél.

A húsvéti ellenőrzések március közepétől húsvétig folyamatosak az üzletekben és a húsvéti vásárokban is

 - mondta el Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

Az élelmiszerbiztonság mellett a szakemberek azt is vizsgálták, hogy a termék címkéjén leírtak mennyire felelnek meg a valóságnak.

A három kategóriában vizsgált összesen 77 termék közül csupán öt esetében tártak fel mulasztást, hiányosságot a szakemberek. A fogyasztóvédelem intézkedik arról, hogy a kifogásolt sonkák lekerüljenek a polcokról

 - magyarázta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

A sonkáknál volt a legtöbb hiba

A húsvét elképzelhetetlen sonka nélkül, ezért ezt a termékkört kiemelten vizsgálta a laboratórium: 37 sonkát ellenőriztek, melyek közül négy bukott meg, ezek közül három már lekerült a polcokról. Három nyers sonkának a sótartalma, egy gépsonkának pedig az előírttól elmaradó fehérjetartalom mellett a nedvességtartalma volt magasabb a megengedettnél. A sonkák vizsgálata ezen a linken érhető el.

Ma már a húsvéti ételeket, alapanyagokat - bárány, tojás, sonka - szimbolikájuk mellett elsősorban az ízük és a hagyományok miatt fogyasztjuk. Ám nem árt néhány dologra odafigyelni. Hasznos húsvéti tanácsokat adunk az alábbi linken.

A húsvéti csokoládényuszik közül 5 étcsokoládéból és 15 tejcsokoládéból készült terméket ellenőriztek: 20 csokinyúlból mindössze egy, tejcsokoládéból készült termék címkézésével akadt probléma, amely csomagolásán az egyébként megengedett növényi zsiradék felhasználását nem tüntették fel. A csokinyuszik laborvizsgálatának eredménye az alábbi linken érhető el.

A vizsgálaton jól szerepeltek a pálinkák: a vizsgált 20 termék mindegyike megfelelt az ellenőrzött alkoholtartalom szempontjából. A pálinkák vizsgálati eredménye az alábbi linken érhető el.

Az árfeltüntetéssel akadtak problémák

A fogyasztóvédelmi hatóság elrendelte a kifogásolt termékek polcról való levételét és a címkézési hiányosság megszüntetését. Országosan már közel 500 üzletet ellenőriztek próbavásárlással, 40 százalékuknál találtak kifogásolnivalót. Tipikusnak tekinthetőek az árfeltüntetéssel kapcsolatos problémák - például az akciós vagy a kiírtnál magasabb áron való értékesítés -, ugyanakkor a tapasztalatok alapján a kereskedők szinte minden esetben adnak blokkot, így a vásárlást követően ellenőrizhető, hogy a polcon feltüntetett árért vettük-e meg a terméket.

hazipatika.hu


 

h i r d e t é s