h i r d e t é s

Megemlékezés a holokauszt áldozatairól

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megemlékezés a holokauszt áldozatairól

2019. május 23. - 20:06

 

A Memento a topolyai zsidóság 1944-ben elhurcolt áldozatainak állít emléket. A 75. évforduló megemlékezéssel kezdődik a topolyai zsidótemetőben, majd a témában multimediális kiállítás nyílik Lea Vidaković filmrendező alkotásaként.

Nagyobb méretért kattintson a képre!

A Memento megemlékezés 2019. június 2-án 10.30-kor kezdődik a topolyai zsidótemetőben. Az egybegyűlteket Noa Levy, Izrael belgrádi konzulasszonya köszönti, majd Dr. Bányai Viktória, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa mond beszédet. A gyászima és a kaddis után koszorúkat helyeznek el az emlékfalnál. Az egyórás rendezvényen megjelennek az áldozatok, az elhunytak hozzátartozói is, akik ez alkalomra térnek haza a világ különböző pontjáról. A programot a Film-Múzeum civil szervezet szervezi, Topolya Község önkormányzata és a Magyar Nemzeti Tanács támogatja. 

A megemlékezés után, 2019. június 2-án 12 órakor Memento 75 címmel multimediális kiállítás nyílik Lea Vidaković filmrendező alkotásaként Topolya Község Múzeumában. A megnyitó keretében a szerző beszél nagymamájáról, aki túlélőként tért vissza Auschwitzből. A történet ihlette multimediális kiállításon Miroslav Jovančić kíséri hegedűn élőben a filmeket. A tárlat 2019. október 18-áig látható Topolya Község Múzeumában. Támogató: Szerbiai Kulturális és Tájékoztatási Minisztérium, Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, Szabadkai Zsidó Hitközség.


 

Kommentek

h i r d e t é s