h i r d e t é s

Megéri bolti eladónak menni?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Megéri bolti eladónak menni?

2023. december 08. - 10:00

Bár manapság a gazdaság szinte minden területén nagy a munkaerőhiány, de a szakmunkásokra különösen nagy szükség van. Ezen a kategórián belül kiváltképp az eladók és pénztárosok keresettek. 

Forrás: szekesfehervarallas.hu

Az állásportálok feleletein, köztük a Székesfehérvárállás https://szekesfehervarallas.hu/allasok/kereskedelem-ertekesites aloldalán közel 40%-al több ehhez hasonló pozíciókat hirdető állásajánlat jelent meg az elmúlt évekhez képest.

Ráadásul a munkaerőhiány miatt az élelmiszerláncok tulajdonképpen kisebb bérháborút indítottak és egymásra licitálnak a fizetésekben. Egy áruházi dolgozó már a belépése után bruttó 400 ezer forintot is zsebre tehet havonta.

A munkakörben rejlő fejlődési potenciált pedig még nem is említettük. Később akár boltvezetőnek is kinevezhetnek minket, amely pozíció esetében nem ritka a havi bruttó 700-800 ezer forintos fizetés sem.

Milyen további előnyei vannak ennek a foglalkozásnak?

Először is talán azt említenénk meg, hogy egy ilyen pozíció betöltéséhez nem minden esetben szükséges szakmai tapasztalat. Bár hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy a munkaadók nem veszik jó néven, ha rendelkezünk vele.

Alapjában véve viszont a szakmai tudás és a jó fellépés együtt már remek kiindulópontot jelent ahhoz, hogy boldogulni tudjunk eladóként. Ráadásul sok áruház folyamatos továbbképzést is biztosít, így egy csapat részeként szerezhetjük meg a szükséges gyakorlatot.

De az sem elhanyagolható szempont, hogy eladóként mindig nyüzsgés vesz majd minket körül. A vásárlók hozzánk fordulnak minden gondjukkal és bajukkal, amitől valódi szuperhősnek érezhetjük magunkat.

Persze ez együtt jár azzal is, hogy még a legrosszabb napunkon is mosolyogva kell velük kommunikálni, és nem tudunk elmenekülni előlük az üzlet legtávolabbi sarkába, de ha megvan bennünk a kereskedelem szeretete, akkor ez sem jelent majd problémát.

Milyen negatívumokkal számolhatunk ebben a szakmában?

Nem minden vevő lesz egyforma. Könnyen belefuthatunk olyan személyekbe is, akik rajtunk vezetik le a mindennapok során felgyülemlett frusztrációjukat. Ezeket a helyzeteket pedig nehéz úgy kezelni, hogy ne legyen belőle komolyabb konfliktus. De, mint ahogy fentebb is írtuk, ha megvan bennünk az elhivatottság a szakma iránt, akkor ezt a problémát át fogjuk tudni hidalni.

Az újonnan érkezett áru kipakolásával járó fizikai munka is a negatívumok közé sorolható. Ez a munkakör ugyanis a tévhitekkel ellentétben nemcsak a vásárlók kiszolgálásából áll, hanem nekünk kell gondoskodni arról is, hogy a több raklapnyi termék minél előbb a helyére kerüljön.

Ez pedig egy élelmiszer-eladónak is eléggé megterhelő feladat, és akkor mit mondjon egy műszaki cikk kereskedő? A megvásárolt mosógépet vagy fagyasztóládát nekik kell segíteni kivinni az áruház parkolójába.

Az eladók élete sem fenékig tejfel

A fentebb leírtakból is látható, hogy ennek a munkakörnek az esetében is jócskán akadnak negatívumok. Mielőtt tehát bármilyen állásra is jelentkeznénk, mindenképpen gondoljuk át, hogy meg tudunk-e ezekkel birkózni, vagy sem!