h i r d e t é s

Megérkezett a hideg

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Megérkezett a hideg

2019. február 22. - 05:52

 

A front mögött a viharos északi széllel sarkvidéki eredetű légtömegek zúdulnak fölénk. - írja az Időjárás.hu

CIVILHETES olvasói fotó

Délelőtt az erősen felhős vagy borult ég mellett többfelé kell számítani csapadékra. A csapadék formája az ország nagy részén gyenge eső, záporeső lesz, északkeleten azonban hópelyhek is keveredhetnek az esőcseppek közé.

Délután túlnyomóan erősen felhős vagy borult lesz az ég, sokfelé kell számítani záporra, helyenként havas eső záporra. Viharossá fokozódik az északi szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 4, 11 fok között alakul.

Szombaton sok napsütésre készülhetünk, csapadék nem lesz. Az északkeleti szél erős lesz. A hőmérséklet csúcsértéke -2, 3 fok között alakul.

Vasárnap a többórás napsütést időnként felhők zavarják, de csapadék nem alakul ki. Mérsékelt lesz az északnyugati szél. -1, 4 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

A hidegfront hatására országszerte jelentkezhetnek görcsös panaszok: amennyiben frontérzékeny, görcsös fejfájást, izom-és hasi görcsöt tapasztalhat. - írja a meteoklinika.hu

A keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők állapota romolhat, vérnyomás-ingadozás és mellkasi fájdalom jelentkezhet.  A többfelé megerősödő, időnként viharossá fokozódó szél fokozhatja a tüneteket, emellett ingerlékennyé és nyugtalanná válhat. Fejfájásának enyhítése érdekében már a reggeli óráktól ajánlott sok folyadékot fogyasztani és kerülni a stresszes helyzeteket. A hidegfront mögött erőteljes hidegbetörésre kell számítani, így az ízületi bántalmakkal küzdők panaszai is felerősödhetnek!

A változékony időben fontos áttérni kímélő étrendre, kerülje a zsíros és fűszeres ételeket, helyezze előtérbe a szárnyas húsokat és a halból készült fogásokat. Fogyasszon minél több zöldséget és gyümölcsöt, ezzel immunrendszerét is tartósan megerősítheti.  A táplálkozásunk átalakításánál sokszor veszünk igénybe szakember segítségét – dietetikus, táplálkozási szakértő stb.

Az időjárás a nap legnagyobb részében nem kedvez a szabadtéri programoknak, az esős, szeles időben csökken a hő- és komfortérzet. Az esti órákra észak felőle egyre inkább megszűnik a csapadék, a déli tájakon maradhat legtovább csapadékos az idő.

A közlekedést erős és viharos oldalszél nehezítheti, nagymértékben csökkenhet a menetstabilitás. Az utakon türelmetlen és ingerlékeny sofőrök növelhetik a balesetveszélyt, és a csapadék hatására nedvessé váló útburkolat miatt jelentősen megnövekszik a féktáv, vezessen fokozott figyelemmel!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s