h i r d e t é s

Megérkezett a hó

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Megérkezett a hó

2018. december 15. - 06:41

 

A hétvégén egy kiterjedt csapadékrendszer okozhat országszerte hóesést! Ezt követően is marad a hideg, úgy tűnik, hogy megérkezett az igazi tél! - írja az Időjárás.hu

Behavazott táj a Zala megyei Újudvar határában 2018. november 19-én. - Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég. Sokfelé számíthatunk havazásra, a nagyobb mennyiség délen, délnyugaton várható. 

Délután borult időre van kilátás, sokfelé számíthatunk változó intenzitású havazásra. Élénk lesz az északi szél, a Dunántúlon pedig erős lökések is előfordulnak, ami hófúvást okozhat.

A maximumhőmérésklet 0 fok körül alakul.

Vasárnap délelőtt a Dunántúlon csökken a felhőzet, helyenként a nap is kisüt. Máshol még többnyire erősen felhős lesz az ég, és havazás, hószállingózás is kialakul.  Délután vékonyodik a felhőzet, de még gyakran lesz erősen felhős az ég. Hózápor, hószállingózás előfordulhat. Élénk lesz a déli szél. -2, 3 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Szombaton egy melegfront okoz kellemetlen tüneteket. Még az egészségesek is megérzik, ráadásul egész hétvégén sok panasz jelentkezhet! - írja a meteoklinika.hu

Szombaton egy melegfront fejti ki hatását hazánk térségében, sokféle tünet jelentkezhetnek az arra érzékenyeknél: nagy a valószínűsége, hogy önnél is fejfájás, vérnyomás- és keringési problémák lépnek fel. Többen nehezen ébredhetnek, kialvatlanságot, álmosságot tapasztalhat, és napközben is szétszórtnak, figyelmetlennek érezheti magát. Fokozódhatnak a gyulladásos jellegű panaszok. A vérnyomáspanaszokkal élők mindennapjait megnehezítik a gyakori és intenzív frontátvonulások, a hirtelen változó időjárás.

Téliesre fordult az idő, továbbra is hideg lesz, az alacsony hőmérséklet és a csapadékos, nyirkos levegő pedig különösen az ízületi panaszokkal élőknél fejt ki negatív hatást. Kopásos és gyulladásos jellejű végtagfájdalmakat is tapasztalhat, a kar és a láb tornáztatása, kímélő átmozgatása enyhíthet ezeken valamelyest.

Hirtelen érkezett a hideg, rendkívül növekszik a megfázásveszély! A csapadékos levegőben a kórokozók is könnyebben terjednek, ajánlott tovább emelnie, illetve továbbra is tartania a napi vitaminbevitelt. Fontos a réteges öltözet, a vastagabb kabátok is, nyakát pedig sállal óvja a hideg ellen! A hőérzete igen alacsonyan alakul, melyhez a hideg mellett a többfelé élénk, néhol erős szél is hozzájárul. Étkezése során részesítse előnyben a melegítő hatású ételeket, a fűszerek közül a fahéj, a gyömbér fokozza a vérkeringést. Napközben egy-egy csésze meleg tea, leves is felmelegítheti.

A közlekedésben havas, csúszós, latyakos útszakaszok egyaránt előfordulnak. Kerülje a hirtelen fékezést és irányváltoztatást, valamint tartson a szokásosnál nagyobb követési távolságot! Az élénk, néhol erős szél csökkenti a menetstabilitást. Ajánlott korábban útnak indulni, jelentősen megnőhet a menetidő.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s