h i r d e t é s

Megérkezett a kánikula

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Megérkezett a kánikula

2018. július 25. - 05:23

 

Szerdán tovább melegszik az idő, sokfelé elérjük, illetve meghaladjuk a 30 fokot, keleten helyenként zápor, zivatar várható.  - írja az Időjárás.hu

A folytatásban tartós marad a kánikula, melyet, hol ritkábban, hol gyakrabban frissít zápor, zivatar.

Délelőtt a többórás napsütést főleg keleten zavarhatja felhősödés, de számottevő csapadék ott sem várható.

Délután a napsütés mellett kevés, keleten több gomolyfelhő jelenik meg, keleten helyenként zápor, zivatar kialakulhat.

Élénk lesz az északi szél. 27, 32 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Tovább erősödik a nappali felmelegedés. - írja a meteoklinika.hu

Tovább melegszik az idő, a kánikulai melegben a vérnyomás-problémákkal küzdők vérnyomás ingadozást és rosszullétet tapasztalhatnak. Ajánlott a fokozott folyadékbevitel mellett galagonya készítményt fogyasztani és lehetőség szerint kerülni a fizikai munkát. Általános lehet a fejfájás, a rossz közérzet, valamint alvászavarok is felléphetnek. Görcsös és migrénes fejfájás a nap bármely részében jelentkezhet, délután lehetnek legerősebbek a tünetei.

A nagy melegben sok folyadékot veszíthet, ami komoly veszélyeket rejt magában, ezért elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék-utánpótlás. A cukros üdítők, koffeines italok helyett válassza a hűs limonádét, a frissítő zöldteát, mentával ízesített gyümölcsleveket. Étkezés során is pótolhatja a kiizzadt vizet hideg gyümölcsleves, lédús zöldségek formájában, a dinnye is kitűnő erre a célra. Kerülje a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, a vörös húsokat, puffasztó hüvelyeseket; inkább salátákat, halat fogyasszon!

A déli órákban lehetőleg kerülje a tűző napot, ugyanis a 7-es értéket meghaladó, vagyis nagyon erős UV-sugárzás várható! Ha elengedhetetlen, hogy kint legyen a szabadban, akkor legalább 30-as faktorszámú fényvédő szerekkel védje bőrét! A napszúrás veszélye is fennáll, jó, ha van a fején könnyű sapka, kalap, szeme épségére pedig napszemüveggel vigyázzon! A kisgyerekre, idősekre a szokottnál is körültekintőbben figyeljen, emellett nem szabad elfelejteni, hogy a vízpartokon fokozódik a bőrt érő sugárzás-dózis!

A pollenhelyzet nem javul, a koncentráció emelkedésére lehet számítani. A csalánfélék virágpora jellemzően közepes-magas koncentrációban lehet jelen. Lokálisan megjelent a levegőben a parlagfű és az üröm virágpora. Az allergiások továbbra is kerüljék el a réteket, parkokat és az erdős területeket, és lehetőleg gyakrabban mossanak hajat!.

A közlekedésben keleten záporoktól, zivataroktól nedves útszakaszokkal találkozhat, a csúszós úttesten nem javasolt a hirtelen fékezés és a gyorshajtás. A meleg miatti szétszórtság, bágyadtság is növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Tartson gyakran pihenőt, ilyenkor frissítse fel magát! A járművek belseje percek alatt felforrósodhat, ne hagyjon kisgyerekeket és állatokat az utastérben még rövid időre se!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s