h i r d e t é s

Megérkezett Florence Amerikába

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megérkezett Florence Amerikába

2018. szeptember 14. - 07:42

 

Elérte az USA keleti partját a Florence nevű hurrikán, amely ugyan valamelyes lecsendesedett, viszont rekordmennyiségű esőt hoz Észak- és Dél-Karolina állam területére. 

Forrás: eu.knoxnews.com

Már vannak olyan térségek, ahol néhány óra alatt harminc centiméternyi eső esett. Már százezer otthonban nincs áram, s gyilkos villámáradások alakulhatnak ki. Közben a Távol-Keleten egy újabb szupertájfun gyűjt erőt, amelyben közel 300 kilométeres sebességű széllökések is lehetnek. 

A partközeli területeken óránként 150 kilométeres sebességű szél dühöng, szakad az eső, s az amerikai illetékesek szerint az egyes szintűvé vált hurrikán annak ellenére nagyon sok embert megölhet, hogy a szél ereje valamelyest lecsendesedett, s már nincsenek 200 kilométeres széllökések. Észak- és Dél-Karolina államban több mint egymillió embert telepítettek ki, s közben megtelőben vannak az újonnan menekülők számára nyitott átmeneti szállások is.

Az előrejelzések szerint szombatig szakadni fog az eső és sokezer milliárdnyi liter víz zúdul majd le az égből.

Lehetnek egyes helyek, ahol akár 100 centiméternyi eső is eshet. E miatt veszélyes villámáradások alakulhatnak ki, amelyek mélyen a szárazföld területén is súlyos károkat okozhatnak. A meteorológusok szerint akár négyméteres áradások is kialakulhatnak, amint a szél és hullámok miatt „megfordul” egyes folyók folyásiránya.

Az ítéletidő miatt már több mint 1400 repülőjáratot töröltek, s a vihar miatt lezárták a legtöbb partmenti légikikötőt.

Közben a Távol-Keleten gyűjti erejét az ötös erejű hurrikánnak megfelelő Manghut tájfun, amelynek előrejelzett útjában mintegy csak a Fülöp-szigeteken 4 millió ember készül a pusztításra. A Manghut mellett egy másik tájfun, a Barijat is kialakult, s e miatt a térség országaiban sorra adják ki a kényszerkitelepítésekre vonatkozó utasításokat. Az előrejelzések szerint a Maghut szombaton ér partot a Fülöp-szigetekhez tartozó Luzon szigetén, s akkor az egyes széllökések sebessége elérheti majd az óránkénti 285 kilométert.

A szakértők szerint ugyan a Maghut jóval erősebb, mint a Florence, az utóbbi okozhat súlyosabb károkat, mert olyan helyen ért partot az USA-ban, ahol sok ember él, s komoly károk keletkezhetnek az infrastruktúrában. Luzon északi részén legutóbb 2016-ban pusztított erős tájfun akkor 14 ezer  otthon semmisült meg, s 50 ezer rongálódott meg komolyabban. (dehir.hu)


 

h i r d e t é s