h i r d e t é s

Megfejtik időben az „Ajax-kódot”?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Megfejtik időben az „Ajax-kódot”?

2019. április 22. - 06:56

 

Biztosan lesz meglepetés résztvevője a 2019-es Bajnokok Ligája döntőnek azzal, hogy az Ajax és a Tottenham egymás ellen lép pályára az elődöntőben. A holland együttes sikerességének járunk utána.

Ha az 1990-es években lennénk, semmi meglepő nem lenne abba, hogy az Ajax az európai klubfutball egyik legmeghatározóbb csapata, hiszen az 1994-95-ös szezonban elhódították a BL serleget, majd a rákövetkező évben csak tizenegyes párbajban kaptak ki a Juventus ellen fináléba, és még az azt követő szezonban is elődöntőig jutottak, ahol szintén a Juventus állta az útjukat. Az a „majdnem” címvédés azért kiemelendő, mert végül egészen az 2017-es Real Madrid győzelemig kellet várni, hogy egy csapatnak összejöjjön a BL duplázás. De jelenleg 2019-et írunk, amikor már messze elmúltak azok az idők, amikor az Ajax-al úgy számoltak, hogy potenciális esélyese az adott évi Bajnokok Ligája küzdelmeknek. Ez idén se volt másképp. Semmi előjele nem volt annak, hogy elhiggyük, hogy ez a csapat képes lehet akár BL döntőig is vinni, pláne hogy még a holland bajnokság címvédői sem ők, hanem a PSV Eindhoven.

A 2017-es ezelőtti Manchester United ellen elbukott Európa Liga finálé már előrevetíthetett valamit, méghozzá, hogy az Ajax újra élen jár a tehetséges fiatalok kinevelésében, de azt hogy két évvel később már a legrangosabb európai kupa sorozatban juthat döntőbe a csapat azt nem. Már csak azért sem, mert annak a csapatnak meghatározó tagjai hagyták ott az együttest még azon a nyáron. Davinson Sánchez az Ajax elődöntös ellenfeléhez a Tottenhamhez távozott, Kenny Tete és Bertand Traoré a Lyonhoz, az akkori csapatkapitány Davy Klaassen az Evertonhoz és a mindezt egy csapattá formáló vezetőedző Peter Bosz a Borussia Dortmundhoz került. Igaz a csapat többi fontos láncszemét a mostani csapat sztárjai alkották, (akik ráadásul két évvel öregebbek, rutinosabbak lettek) de mégis nagy űr keletkezett a távozó játékosok hiányával, hogy azt gondolhassuk, hogy ez a csapat idénre még jobb lehet.

Az Ajax által kinevelt többnyire holland nemzetiségű (De Ligt, Veltman, Frenkie De Jong, Van de Beek) tengely nemcsak a klubfutballjukat helyezi vissza a térképre, de az évek óta hanyatló válogatottjuknak is jót tehet. Úgyhogy a legutóbbi két világesemény nélkülük való megrendezése után, most ismét jó eséllyel pályáznak, hogy a következő Európa Bajnokságon ott legyenek.

Az Ajaxot nyilvánvalóan a Real Madrid elleni nyolcaddöntőben és a Juventus elleni negyeddöntőben is az esélytelenebb csapatnak tartották. Az biztos, hogy a Tottenham elleni párharc során már a fogadóirodák se fogják félvállról venni a csapatot, sőt még az is előfordulhat, hogy az ő továbbjutásukra lesz kisebb szorzó. Ha fogadna a Bajnokok Ligája elődöntőire az alább linken (online sportfogadás) megteheti.

Kérdés, hogy az Ajaxnak ez lesz-e az egyetlen esélye ezzel a kerettel maradandót alkotni, mert nagy valószínűséggel úgy járhat, mint a két éve csodát tevő és a Bajnokok Ligája elődöntőjéig menetelő AS Monaco, hogy a nyári átigazolási időszakban teljesen szétszedik a csapatot. Sőt már el is kezdődött, hiszen a Barcelona nagy valószínűséggel Frenkie De Jongot és a még mindig csak 19 esztendős csapatkapitányt Matthijs De Ligtet is megszerzi és nem sok esélyt látni rá, hogy a sokkal nagyobb költségvetéssel rendelkező klubok ne csapjanak le David Neresre vagy épp Hakim Ziyechre. Mindenesetre annyi még elmondható, hogy abból a Monacoból kikerülő játékosok közül már páran világbajnokok lettek azóta, ez optimizmussal töltheti el a hollandokat.


 

h i r d e t é s